studia
Erek: Pomoże mi ktoś z tym zadankiem? Nie chodzi mi o rozwiązanie, a POMOC w rozwiązaniu

y=xarcsinx+
√1−x2
19 gru 18:14
Mila: Co chcesz zrobić z tą funkcją?
19 gru 18:18
Erek: Rozwiązać pochodną
19 gru 18:18
Mila: Obliczyć pochodną.
| | 1 | |
y'=(1*arcsinx+x*(arcsinx)')+ |
| *(1−x2)' |
| | 2√1−x2 | |
to wystarczy?
19 gru 18:24
Mila: wynik:
y'=arcsinx
19 gru 18:26
Erek: Staram się to zrozumieć, widzę, że zamieniłaś arcsinx ze wzoru, potem pochodną z wewnątrz, ale
to w pierwszych nawiasach 1* [..] i ten x*[..] nie rozumiem
19 gru 18:30
Mila: x*arcsinx to jest iloczyn dwóch funkcji.
Pochodna iloczynu:
(f(x)*g(x))'= f ' (x)*g(x)+f(x) *g '(x)
f(x)=x
g(x)=arcsinx
i teraz wg wzoru
| | 1 | | x | |
(x)' * arcsinx+ x* (arcsinx)'=1*arcsinx+x* |
| =arcsinx + |
| |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
Osobno
| | 1 | | −x | |
(√1−x2)'= |
| *(−2x)= |
| |
| | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
19 gru 19:10