Podobieństwo
Tancerz 12:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość ICAI=5,5 ICBI=30 cm. Trójkąt A'B'C'
jest podobny do trójkąta ABC, a IA'B'I=122cm. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta
A'B'C'.
Jak to zrobić?
19 gru 18:14
Tancerz 12:
19 gru 18:25
Mila:

Twój rysunek, źle oznaczony.
Trzeba obliczyc skalę podobieństwa
c
2=|AB|
2=5,5
2+30
2
|AB|=30,5
C'A'=4*5,5=22
C'B'=4*30=120
19 gru 18:43
Tancerz 12: czyli co mam liczyć ?
21 gru 19:57
aniabb: to co napisała Mila
21 gru 20:32
aniabb:
21 gru 20:40
Tancerz 12: Nie rozumiem tego zadania może być ktoś tak dobry i wyjąsnić wszystko w tym zdaniu
21 gru 22:12
Tancerz 12: c2=IABI2 nie rozumiem czego bierze się 5,52 +302 możecie wyaśnić mi
21 gru 22:29
asdf: z tw. pitagorasa
21 gru 22:31
Tancerz 12: no tak
21 gru 22:34
Tancerz 12: jutro będę to zadanie kontynuować
21 gru 22:34
Mila: Tancerz, w której klasie jesteś? Gimnazjum czy LO?
21 gru 22:39
asdf: @Mila
Jak możesz to zerknij do mojej granicy. Próbowałaś rozwiązać może ten dziwny logarytm?
21 gru 22:41
Mila: Logarytm rozwiązałam.
Napiszę.
21 gru 22:58
Tancerz 12: gimnazjum
22 gru 12:10
Tancerz 12:
c2=5,52+302
c2=30.25+900
c2=930,25
c=√930,25
c=30,5
22 gru 12:59
Tancerz 12: a wzór na k co przez co jest
22 gru 13:32
Mila: | | c' | |
wzór na k= |
| iloraz odpowiednich odcinków figury powiększonej (albo pomniejszonej) i |
| | c | |
figury danej.
k − skala podobieństwa
Ponieważ w figurze powiększonej miałeś podaną przeciwprostokątną to w pierwszej też policzono
przeciwprostokątną, aby ustalić skalę podobieństwa.
Masz to wytłumaczone w podręczniku w dziale figury podobne.
22 gru 16:43
Tancerz 12: Mila to co policzyłem co trzeba liczyć?
22 gru 21:17
Mila: Masz już wszystko policzone.
22 gru 22:23
aniabb: "policzyłeś" najpierw przeciwprostokątną, potem skalę podobieństwa, potem długości szukanych
boków
22 gru 22:25
Tancerz 12: dziękuję
24 gru 15:34
Tancerz 12: mogę prosić podobne zadanie
24 gru 15:36
Tancerz 12: Proszę kogoś o podobne zadanie
24 gru 16:08