matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
OBLICZ CAŁKĘ TRYGONOMETRYCZNĄ
POMOCY :
∫sin
5
xcosxdx
19 gru 17:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
t = sinx dt = .... dx
19 gru 18:00
Wg:
∫sin
5
xcosxdx
16 gru 19:39
utem:
sinx=t cosx dx=dt
1
sin
6
x
∫sin
5
x cosx dx=∫t
5
dt=
t
6
=
+C
6
6
16 gru 19:49