Równoległość i prostopadłość prostych w układzie współrzędnych HELP
Dan: Proszę o pomoc. Nie mam pojęcia jak zrobić te przykłady, a potrzebuje ich na jutro:
1 Napisz równanie ogólne prostej l równoległej do prostej:
a) k: 2x−11=0 i przecinającej oś OX w punkcie P(−4,0)
b) k: y−5=0 i przechodzącej przez punkt P(7,√2)
c) k: 0,7x−0,4y+14=0 i przechodzącej przez punkt P(5,−3)
d) k: −1/2x+1/3y−1=0 i przecinającej oś OX w punkcie P(6,0)
2 Napisz rówanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej:
a) k: y+4=0 i przechodzącej przez punkt P(−√7,√2)
b) k: 10x−7=0 i przechodzącej przez punkt P(3,8)
c) k: −3x+2y=0 i przecinającej oś OY w punkcie P(0,−2)
d) k: 8x+3y−9=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OY
e) k: −0,4x+2y+4=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OX
19 gru 17:49
PW: a) Prosta l jest równoległa do prostej k, a więc ma ten sam współczynnik kierunkowy 2.
l: y=2x+b
Współczynnik b obliczymy wykorzystując informację, że prosta l przechodzi przez P:
0=2.(−4) +b, czyli b=8
Odp.Prosta l ma równanie y = 2x +8, w postaci ogólnej 2x−y+8=0
Pozostałe punkty zadania 1. są "na jedno kopyto" − nie licz, że rozwiążemy je i podamy "na
tacy".
19 gru 18:02
Dan: Czyli całe 1 można tak rozwiązać?
19 gru 18:26
pigor: ...oj ...

a ja widzę to tak :
1
a) k: 2x−11=0 i P=(−4,0)∊k ⇒ np. x=−4 ⇔
x+4=0 − szukane równanie ;
b) k: y−5=0 i P=(7,
√2)∊k ⇒ np. y=
√2 ⇔
y−√2=0 ;
c) k: 0,7x−0,4y+14=0 i P=(5,−3)∊k ⇒ 0,7x−0,4y+C=0 i 0,7*5+0,4*3+C=0 ⇒
⇒ 3,5+1,2+C=0 ⇔ C=−4,7 i
0,7x−0,4y−4,7= 0 ;
d) k: −1/2x+1/3y−1=0 i P=(6,0)∊k ⇒ −1/2x+1/3y+C=0 i dalej jak c)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
a) k: y+4=0 i P=(−√7,√2)∊k ⇒ np. x=−
√7 ⇔
x+√7=0 − szukana prosta ;
b) k:10x−7=0 i P=(3,8)∊k ⇒ np. y=8 ⇔
y−8=0 ;
c) k.−3x+2y=0 i przecinającej oś OY w punkcie P(0,−2) ⇒ 2x+3y+C=0 i 2*0−3*2+C=0 ⇒
⇒ C=6 i
2x+3y+6=0 − szukane równanie prostej ;
d) k: 8x+3y−9=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OY ⇒
⇒ 3x−8y+C=0 i P=(0,3}∊k i P∊OY ⇒ −8*3+C=0 ⇔ C=24 i
3x−8y+24=0 ;
e) k: −0,4x+2y+4=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OX ⇒
⇒ 2x+0,4y+C=0 i P=(0.1,0)∊k i P=(0.1,0)∊OX ⇒ 2*0,1+C=0 ⇔
⇔ C=−0,2 i
2x+0,4y−0,2=0 − szukane równanie prostej . ...
19 gru 18:39
Dan: Dziękuje bardzo pigor, uratowałeś moją ocenę z matmy na semestr. Naprawdę wielkie dzięki
19 gru 19:57
pigor: no cóż ...

lubię być Świętym Mikołajem nie tylko od Święta , ale tez na co dzień
19 gru 20:13
PW: @pigor, Dan, jasne, źle sobie "w mózgu przetworzyłem" równanie prostej k jako y=2x−11, czyli
rozwiązałem inne zadanie. Dziękuję za sprostowanie.
19 gru 21:02