?
Patryk: (cosx−sinx)2+tgx=2sin2x
19 gru 17:34
Eta:
Co to ? równanie ? czy tożsamość?
19 gru 17:40
Patryk: równanie
19 gru 17:43
Patryk: tożsamość to tez swego rodzaju równanie
19 gru 17:43
Patryk: co nie ?
19 gru 17:44
Eta:
19 gru 17:45
Patryk: no dobra, ale jak to rozwiązać?, patrze we wszystkie wzory na stronie próbując to jakoś
przekształcić i nic
19 gru 17:49
Eta:
ze względu na tgx , założenie cosx≠0 to x≠ .........
| | sinx | |
1−2sinx*cosx+ |
| −2sin2x=0 /*cosx |
| | cosx | |
cosx +sinx −2sinx*cosx(cosx+sinx)=0
(cosx+sinx)(1− sin2x)=0
dokończ..........
19 gru 17:52
Eta:
19 gru 17:55
Eta:
Celowo użyłam skrótów

a Ty masz je rozszyfrować
19 gru 17:57
Patryk: własnie próbuje
19 gru 17:59
Eta:
I jak?
19 gru 18:09
Patryk: już rozumiem twoje przejścia ,teraz rozwiązuje to co mam dokończyć
19 gru 18:11
Eta:
19 gru 18:12
Patryk: dzięki, zawieszę je na choince
19 gru 18:13
Patryk: sinx+cosx=0
sint=0
t=πk
sin2x=1 2x=t
sint=1
| | π | | kπ | |
można te 2 wyniki zapisać jako x= |
| + |
| (tak mam w odpowiedziach) |
| | 4 | | 2 | |
19 gru 18:44
Eta:
Można
19 gru 18:45
Patryk: ok ,dzieki
19 gru 19:01