Pomocy!
Helpme: Zad.1: Oblicz pole równoległoboku, w którym :
a) kąt rozwarty ma miarę 150 stopni, a boki mają długości 4 cm i 9 cm
b)jeden z kątów ma miarę 135 stopni, a boki mają długości 6 cm i 10 cm
zad.2 : oblicz pole trapezu równoramiennego, którego kąt ostry ma miarę 30 stopni, a podstawy
mają długości 4 cm i 10 cm.
Pomocy!
19 gru 17:33
Mila:

1)
a) P=a*b *sinα
P=4*9*sin150=36*sin(180−30)=36*sin30
b) tak samo, tylko inne dane
2) x=(10−4):2=3
h=
√3
Dokończ, podstaw do wzoru na pole trapezu
19 gru 17:59
Helpme: Dziękuję
19 gru 18:03
Helpme: a co z tym 2 ?
19 gru 18:04
Mila: Drugie podstawić do wzoru
| | a+b | |
P= |
| *h, masz ilustrację. |
| | 2 | |
19 gru 18:07
Helpme: dziękuję
19 gru 18:08