pochodna
Tako: Znów ja

Mam kłopot z jedną malutką rzeczą

y=arcsin
√x3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y'=(arcsin√x3)' = |
| * (√x3)' = |
| *  ( |
| ) ? |
| | √1−x3)2 | | √1−x6 | | 2√x3 | |
tak to ma być? bo nie jestem pewien, jeśli x ma np: x
3, x
6, x
4 to robimy normalnie ze wzoru?
PW: Normalnie, pochodna funkcji "zewnętrznej" razy pochodna "wewnętrznej".
Ale to 1−x
6 w mianowniku to "błąd ortograficzny" (we wzorze jest kwadrat argumentu, czyli u
nas kwadrat
√x3).
Poza tym
| | 3 | |
(√x3)' = (x3/2)' = |
| ... |
| | 2 | |