wykresy
Martuś : Naszkicuj wykresy funkcji:
a) f(x)= x I x+1I − x
b) f(x) = (x+1) Ix−2I
c) f(x) = I4 − x2I
d) f(x)= x2 + 3IxI
e) f(x)= I x2 −4I − 2x
19 gru 17:03
19 gru 17:07
Dominik: a) f(x) = x * |x + 1| − x
| | ⎧ | x + 1 dla x ≥ −1 | |
| |x + 1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x −1 dla x < −1 | |
I x ≥ −1
f(x) = x * (x + 1) − x
II x < −1
f(x) = x * (−x − 1) − x
narysuj wyliczone funkcje w okreslonych przedzialach. analogicznie reszte przykaldow.
19 gru 17:08
Aga1.:

c)y=4−x
2 −−kolor pomarańczowy
y=I4−x
2I− kolor czerwony.
19 gru 17:15
PW: d) Warto zdać sobie sprawę, że funkcja jest parzysta
f(−x) = f(x),
więc wystarczy narysować ją dla x≥0, a potem zastosować symetrię względem osi Oy.
19 gru 17:28