Potrzebna pomoc przy zadaniu !
Ratarcia: Bolek wypisał na kartce 2012 wyrazów ciągu arytmetycznego 2,9,16..., zaś Lolek wypisał na
kartce 2012 wyrazów ciągu arytmetycznego 3,7,11,... . Ile liczb napisanych przez Bolka
znajduje się na kartce Lolka ?
Pomóżcie proszę !
19 gru 16:11
Luks:
19 gru 16:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
bolek napisał liczby postaci:
a
n = 2 + (n−1)*7
lolek liczby postaci:
b
n = 3+ (n−1)*4
pierwsza 'wspólna' liczba to będzie nie większa niż 7*4 = 28
szukamy tej liczby:
4*n + 3 − 2 musi być podzielne przez 7 ... 4n+1 podzielne przez 7 ... hmmm
1,5,9,13,17,
21
21+2 = 23 <−−− to jest pierwsza wspólna liczba
następna będzie dokładnie o 7*4=28 większa
co teraz musisz zrobić

policzyć ile wynosi a
2012 oraz b
2012
oraz dla jakiego maksymalnego n:
c
n = 21+ (n−1)*28 ≤ minimum(a
2012;b
2012)
i koniec zadania
19 gru 16:19
Ratarcia: Zrobiłam tak jak piszesz i mam ,że :
Cn = 28n − 5 i to ma być mniejsze równe czemu ?
19 gru 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
mniejszej z ostatnich liczb które chłopaki wypisali na kartce
czyli wybierasz mniejsze z a2012, b2012 (sugeruję, że b2012 powinno być mniejszą
liczbą)
19 gru 16:23
Ratarcia: no i wychodzi ,że :
28n − 5 ≤ 8047
28n ≤ 5052
n ≤ 287, 57 ?
Dziwny wynik dość.
19 gru 16:26
Ratarcia: sory w drugiej powinno być 8052 a nie 5052.
19 gru 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
n≤287,57 ... więc jaki maksymalny n spełnia tą nierowność

oczywiście n=287

i koniec zadania
19 gru 16:29
Ratarcia: no ,tak, wiem , dzięki wielkie

rzadko mi się tak dziwne wyniki zdarzają.
19 gru 16:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozna było też inaczej troszeczkę
wiesz że pierwszym wspólnym wyrazem jest liczba 23
i jest to 6 wyraz ciągu bn
wiesz, że następna liczba będzie 0 28 większa od tej obecnej ... 28 = 7*4 ... a różnica ciągu
bn wynosi 4 ... czyli to będzie 6+7 wyraz ciągu ... czyli b12 = 3 + 12*4 = 51
51 − 2 = 49 = 7*7 ... zgadza się
czyli ile sprawdzasz dla jakiego 'n' ciąg dn = 6 + (n−1)*7 nie przekroczy wartości 2012
to liczy się latwo −−− 2012+1 = 2013
2013/7 > 287
19 gru 16:33