pocohdna
Tako: Ogłupiałem.. pochodna:
mam przykładzik:
y'=(2sinx+5cos5x)' = (2sinx)' + (5cos5x)' = 2cosx − 25sinx
dobrze wyszło?
19 gru 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
(5cos(5x))' = 5*(cos(5x))' = 5(−sin(5x))*(5x)'
19 gru 16:09
Artur_z_miasta_Neptuna: a więc ... 'prawie'
19 gru 16:09
ab: ale to wyżej to jeszcze nie wynik chyba? na końcu jest pochodna, a jeśli dobrze rozumiem ma
być:
(5x)' = 5 * (x)' = 5
19 gru 16:11
Tako: No właśnie, przecież jak zrobię tę pochodną z końca to będzie 5, potem raz 5 sprzed nawiasu i
mam mój wynik
19 gru 16:13
Tako: Aaaa, moment..
Więc wynik:
2cosx − 25(−sin(5x))?
19 gru 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
19 gru 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... czemu dwa razu −
19 gru 16:19
Tako: 2cosx + 25(−sin5x)
MUSI BYĆ TERAZ DOBRZE

bo oszaleję
19 gru 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz jest dobrze
19 gru 16:22