matematykaszkolna.pl
asymptoty funkcji damian: znajdź asymptoty funkcji:
 1 
y=x2

x 
Df=R\{0} asymptotę pionową obliczyłem, jest ona obustronna w x=0 problem pojawia mi się przy liczeniu asymptoty ukośnej (bez de l'Hospitala) mógłby ktoś mi pokazać jak sobie poradzić z tym przykładem?
19 gru 15:46
dragon: może sprowadż do wspólnego mianownika
19 gru 15:48
damian:
 x3−1 
tak też próbowałem, dostaję przy obliczaniu a:

x2 
teraz mam sprawdzać osobno lim x−>+niesk. i limx−>−niesk. no i w pierwszym przypadku otrzymuję +niesk. i nie wiem jak to interpretować, jakaś porada? emotka
19 gru 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna: interpretujesz tak −> brak asymptoty poziomej ... poszukuje asymptoty ukosnej
19 gru 15:53
damian: hm, brak poziomej? a nie przypadkiem brak ukośnej − poszukuję poziomej? tak dla formalności jest jakiś zapis stosowany przy tym czy słownie?
19 gru 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna: niee ... jeżeli limx−> f(x) = +/− to jest brak poziomej i szukamy ukośnej licząc lim
 f(x) 

x 
19 gru 15:58
dragon: teraz liczysz b= ...
19 gru 15:59
damian:
 f(x) 
Artur, troche może niezbyt jasno to wyżej zapisałem, ale już właśnie obliczałem

,
 x 
dlatego mam x2 w mianowniku emotka więc może tak: 1) obliczam asymptoty pionowe, np. lim x−>0+ lim x−>0− jeżeli wychodzą +/− to mam obustronne, jeżeli jedna z nich wyszłaby liczbą to mam tylko asymptotę z tej strony, przy obliczaniu której granicy wyszła +/−
 f(x) 
2) obliczam lim x−>+/−

czy najpierw sprawdzam tak jak napisałeś wartość lim x−>
 x 
f(x) i na jej podstawie stwierdzam czy istnieją ukośne czy tylko będę szukał poziomej ?
19 gru 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna: w takim razie piszesz ... brak asymptot ukośnych ... i lecisz do pionowej
19 gru 16:08
damian: aa okej emotka dzięki wielkie emotka
19 gru 17:02