asymptoty funkcji
damian: znajdź asymptoty funkcji:
D
f=R\{0}
asymptotę pionową obliczyłem, jest ona obustronna w x=0
problem pojawia mi się przy liczeniu asymptoty ukośnej (bez de l'Hospitala)
mógłby ktoś mi pokazać jak sobie poradzić z tym przykładem?
19 gru 15:46
dragon: może sprowadż do wspólnego mianownika
19 gru 15:48
damian: | | x3−1 | |
tak też próbowałem, dostaję przy obliczaniu a: |
| |
| | x2 | |
teraz mam sprawdzać osobno lim x−>+niesk. i limx−>−niesk.
no i w pierwszym przypadku otrzymuję +niesk. i nie wiem jak to interpretować, jakaś porada?
19 gru 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
interpretujesz tak −> brak asymptoty poziomej ... poszukuje asymptoty ukosnej
19 gru 15:53
damian: hm, brak poziomej? a nie przypadkiem brak ukośnej − poszukuję poziomej?
tak dla formalności jest jakiś zapis stosowany przy tym czy słownie?
19 gru 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... jeżeli lim
x−>∞ f(x) = +/−
∞ to jest brak poziomej i szukamy ukośnej licząc lim
19 gru 15:58
dragon: teraz liczysz b= ...
19 gru 15:59
damian: | | f(x) | |
Artur, troche może niezbyt jasno to wyżej zapisałem, ale już właśnie obliczałem |
| , |
| | x | |
dlatego mam x
2 w mianowniku

więc może tak:
1) obliczam asymptoty pionowe, np. lim x−>0+ lim x−>0− jeżeli wychodzą +/−
∞ to mam obustronne,
jeżeli jedna z nich wyszłaby liczbą to mam tylko asymptotę z tej strony, przy obliczaniu
której granicy wyszła +/−
∞
| | f(x) | |
2) obliczam lim x−>+/−∞ |
| czy najpierw sprawdzam tak jak napisałeś wartość lim x−>∞ |
| | x | |
f(x) i na jej podstawie stwierdzam czy istnieją ukośne czy tylko będę szukał poziomej ?
19 gru 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie piszesz ... brak asymptot ukośnych ... i lecisz do pionowej
19 gru 16:08
damian: aa okej

dzięki wielkie
19 gru 17:02