matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to obliczyć?
rafalek:
Oblicz objętość ostrosłua prawidłowego trójkątnego w którym krawędź boczna o długości 8√3 jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni.
19 gru 15:34
dero2005:
l =8
√
3
h
√
3
= sin 60
o
=
⇒ h = 12
l
2
2
h
p
3
1
= cos 60
o
=
⇒ h
p
= 6
√
3
l
2
2
a =
h
p
√
3
= 12
3
a
2
√
3
P
p
=
= 36
√
3
4
P
p
*h
V =
= ..........
3
19 gru 20:44