lekka pomoc, pochodna
KOT: y=e
√1+2x+3x2
Mam taki przykład. Zatrzymałem się na tym momencie:
y' = (e
√1+2x+3x2)' = e
√1+2x+3x2 * (
√1+2x+3x2)' =
e
√1+2x+3x2 *

(mam tu skorzystać ze wzoru (
√x)' ?
2 w pierwiastkach to potęga x
19 gru 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest e
√1+2x+3x2 czy e
1*
√1+2x+3x2
19 gru 14:11
KOT: to 1, sory, ale coś nie chciało mi się zrobić
19 gru 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak .... masz skorzystać ze wzoru (√f(x))' ... pamiętaj o pochodnej wnętrza
19 gru 14:12
KOT: odezwę się za moment
19 gru 14:13
KOT: wynik:
licznik: e √1+2x+3x2
mianownik: 2√1+2x+3x2
Dobrze? Czy zapomniałem o czymś?
19 gru 14:18
KOT: Już widzę. że zapomniałem o tym, o czym napisałeś, już naprawiam!
19 gru 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pochodna wnętrza wnętrza

w sensie ... (1+2x+3x
2)'
19 gru 14:21
KOT: Czy z pochodnej wnętrza ma wyjść 6x? Czy poknociłem coś?
19 gru 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna: 6x+2
19 gru 14:23
KOT: (1)' + (2x)' + (3x
2)' = 0 + 2 + 6x = 6x + 2
No masz rację

licznik: e
√1+2x+3x2 6x+2
mianownik: 2
√1+2x+3x2
?
19 gru 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
19 gru 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaka dziedzina
19 gru 14:31
KOT: To jeszcze dziedzina? Nie mam pojęcia, nie było tego na wykładach ani ćwiczeniach.
19 gru 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
moja droga ... dziedzinę określałaś w liceum już
oczywiście że dziedzinę (funkcji f(x)) musisz wyznaczyć a później i Df'
19 gru 15:00