zbadaj ekstrema funkcji
lex: Zbadaj ekstrema funkcji.
| | x4 − 6x2 + 8x − 3 | |
Pochodna obliczyłem −> |
| |
| | (x2−1)2 | |
nie wiem jak wyliczyć z tego wielomianu miejsca zerowe.
x
4 − 6x
2 +8x − 3 = 0
19 gru 14:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystarczyłoz zauważyć, że:
x3−3x2*1 + 3x*12 − 13 = (x−1)3
x2−1 = (x−1)(x+1)
19 gru 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jeżeli już w takiej formie masz ... to zauważ ... że x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
(suma współczynników = 0) ... dzielisz przez x−1 ... i znowu będzie x=1 pierwiastkiem ...
znowu dzielisz przez x−1 ... i będziesz miał/−a równanie 2 stopnia ... Δ ...
19 gru 14:10
lex: Ok, dzięki nie zauważyłem tutaj, że moge zastosować schemat hornera.
19 gru 14:21