Granice ciągów
AnkaEkonomia: Rozwiązałam samodzielnie, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł mi sprawdzić
i ewentualnie poprawić:
limn→∞ 6n5−2n2n6+1=0
oraz:
limn→∞ n√2n+3n=3
19 gru 13:21
AnkaEkonomia:
Bardziej czytelnie.
19 gru 13:26
Ajtek:
Ok.
19 gru 13:27
AnkaEkonomia: Uff, dzięki
19 gru 13:27
Ajtek:
Nie ma sprawy

.
19 gru 13:28
AnkaEkonomia: A to jeszcze jedno, tym razem nie chce mi wyjść
| lim | | 3n+(−3)n | |
| = |
| |
| n→∞ | | 2−(−1)n | |
19 gru 13:31
Ajtek:
Ten ciąg nie ma granicy.
Dla n nieparzystych masz w liczniku 0, dla n parzystych masz 2*3n
19 gru 13:34
Ajtek:
Wykażesz to licząc granicę dla n=2k+1 i drugi raz licząc granicę dla n=2k gdzie k∊N+
19 gru 13:37
Artur_z_miasta_Neptuna: Ajtek ... tak to nie ma
posiada ... +∞
19 gru 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż nie ... wróć

... nie ma
19 gru 13:41
Ajtek:
Artur nie strasz mnie, że mam jakieś luki w pamięci

.
19 gru 13:55
AnkaEkonomia: Dziękuję
19 gru 13:56
Ajtek:
Proszę

.
19 gru 13:57