Pomoc w rozwiązaniu
seba: rozwiąż wyrażenia
3x+2*93x−1=27x+4
19 gru 12:50
Piotr:
27 = 33
9 = 32
3a*3b = 3a+b
19 gru 12:52
krystek: doprowadź do potęgi o podstawie 3
19 gru 12:55
seba: chwila 33*32x=33+2x=35x
19 gru 12:56
Piotr:
a co to jest
19 gru 12:56
seba: a jak to ma byc
19 gru 12:58
Piotr:
3x+2*32(3x−1) = 3x+2*36x−2 dzialaj dalej
19 gru 12:59
seba: chwila dlaczego 32(3x−1)=
19 gru 13:02
niewiem: wyjdzie 36
19 gru 13:03
Piotr:
przeciez juz Ci pisalem. masz 93x−1 a zamieniamy na podstawe 3 wiec 32
19 gru 13:03
krystek: 93x−1=(32)3x−2
19 gru 13:04
19 gru 13:04
niewiem: tak a moze konkretnie ktoś powiedzieć co wyjdzie bo mi wyszlo coś chyba zle
19 gru 13:06
Piotr:
a ile Ci wyszło ?
19 gru 13:07
niewiem: 36
19 gru 13:09
Piotr:
to ma byc wynik ? to źle.
19 gru 13:10
niewiem: a ile wyjdzie
19 gru 13:11
Piotr:
x=3
19 gru 13:15