granica
jadzia: jak policzyć granicę
z hospitala umiem a jakos inaczej sie da?
19 gru 12:47
PW: Nie ma potrzeby stosowania twierdzenia de l"Hospitala.
Funkcja w liczniku ma granicę +4. Funkcja w mianowniku ma granicę 0 (i przybiera wyłącznie
wartości dodatnie w dostatecznie małym prawostronnym sąsiedztwie liczby 2).
Jest na to odpowiednie twierdzenie, które mówi, że taki iloraz ma granicę równą ....
19 gru 13:00
jadzia: sory źle x−2 ... miało być 0/0
19 gru 13:02
PW: Skorzystać ze wzoru
sin3u = sin(2u+u) = sin2ucosu + cos2usinu= 2sinucos
2u +cos2usinu =
= sinu (2cos
2u+cos2u).
| x+2 | |
| ma granicę ..., cosinusy niegroźne. |
| sin(x+2) | |
19 gru 13:54
PW: No i powtórzyłem (x+2) zamiast (x−2), ale idea słuszna.
19 gru 13:55