Oblicz granicę funkcji
Michał: Oblicz granicę funkcji
limx→2 x2−1x−2
Podstawiając za x 2 mamy 30
jak można to przekształcić ?
19 gru 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to jeszcze raz ale uzywając U zamiast u do zapisu ułamka
19 gru 12:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
ale |
| to nie jest symbol nieoznaczony ... licz granicę lewo i prawostronną |
| | 0 | |
19 gru 12:22
Ajtek:
Licz granicę lewo i prawostronną czyli limx→2− i limx→2+
19 gru 12:22
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
19 gru 12:23
Michał: | | x2−1 | | 3 | |
limx→2+ |
| = |
| = nieskończoność |
| | x−2 | | 0+ | |
| | x2−1 | | 3 | |
limx→2− |
| = |
| = −nieskonczoność |
| | x−2 | | 0− | |
czyli granica funkcji nie istnieje,a w odpowiedziach jest granic funkcji równa 4
19 gru 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2−4 | |
to wtedy jest |
| a nie −1  |
| | x−2 | |
19 gru 12:36
Michał: | | x2−1 | |
Wzór początkowy jest |
| więc nie rozumiem skąd ta 4 |
| | x−2 | |
19 gru 12:42
19 gru 12:46
Michał: czyli najwyraźniej musi być błąd w odpowiedziach. Mam jeszcze jedno pytanie
Czy da się obliczyć granicę poniższej funkcji nie korzystając z tw. de l'Hospitala ?
| | 1 | |
Licząc za pomocą twierdzenia wychodzi |
| tyle, że na najbliższym kolosie nie będziemy |
| | 80 | |
jeszcze mogli korzystać z tego tw.
19 gru 13:07
Piotr:
rozłóż mianownik.
19 gru 13:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że dla W(x) = x
5+32 zachodzi W(−2) = 0 .... czyli W(x) dzieli się bez reszty przez
(x+2)
skąd tam 4

a stąd ... że wtedy wyjdzie granica 2
19 gru 13:40