Pomoc w logarytmach
romanian: prosze pomózcie w takim zadaniu
Rozwiąż równania .pamiętaj o dziedzinie równania
1)log2x=log2(3−x)
19 gru 12:13
Piotr:
x>0 i 3−x>0
x = 3 − x
19 gru 12:15
romanian: x=3−x
2x=3
x=1,5
?
19 gru 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
określ dziedzinę

krok 2
wszystko 'na jedną stronę'
krok 3
korzystasz ze wzoru log
ab − log
ac = log
a (
b/
c)
krok 4
korzystasz z spostrzeżenia log
ab = 0 ⇔ a
0 = b ⇔ 1 = b
krok 5
rozwiązujesz to równanie i wyznaczasz rozwiązania zgodne z dziedziną (krok 1)
krok 6
koniec zadania
19 gru 12:16
Piotr:

jeszcze podaj dziedzine.
19 gru 12:16
Piotr:
kroki 2,3,4 nie sa potrzebne
19 gru 12:17