zadania
zadanie: Punkty A=(−3,−1) i B=(3,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne punktu C,
wiedząc, ze wysokości tego trójkąta przecinają się w punkcie W=(1,1).
19 gru 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1:
wyznaczasz współrzędne środka odcinka AB
krok 2:
wyznaczasz prostą prostopadłą do odcinka AB oraz przechodzącą przez punkt W
krok 3:
zapisujesz punkt C w postaci (x,f(x)) gdzie zamiast f(x) wstawiasz wzór prostej
krok 4:
wyznaczasz wektor AC (zależny od położenia punktu C ... czyli zależny od 'x')
krok 5:
wyznaczasz prostą prostopadłą do odcinka AC przechodzącą przez punkt B
krok 6.
sprawdzasz dla jakiego 'x' (czyli dla jakiego położenia punktu C) ów prosta z kroku 5 będzie
przechodziła przez punkt W
krok 7.
SPRAWDZENIE −−− dla wyznaczonego już położenia punktu C, wyznacz prostopadłą do odcinka BC i
sprawdź czy będzie przechodziła przez punkty A i W
krok 8.
koniec zadania
19 gru 12:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
poprawka do
krok 1: wyznacz wektor AB
19 gru 12:09