Obliczanie wyznacznika macierzy
Macierz : oblicz wyznacznik macierzy :
| 1 3 0 1 |
| 3 0 3 0 |
| 0 3 0 3 | =
| 1 0 3 1 |
19 gru 11:34
Krzysiek: skorzystaj z rozwinięcia Laplace'a
tylko najpierw poprzekształcaj ten wyznacznik by policzyć tylko jeden wyznacznik 3 na 3.
np. w4−w1
a potem k3+k2
w1−pierwszy wiersz
k1 pierwsza kolumna
19 gru 11:49
ja:
|1 3 0 1|
|3 0 3 0|
|0 3 0 3|
|1 0 3 1|
mnoże pierwszy wiersz przez (−3) i dodaje do wiersza drugiego. ten sam wiersz mnoże przez(−1) i
dodaje do wiersza 4
|1 3 0 1|
|0 −6 3 −3|
|0 3 0 3|
|0 −3 3 0|
rozwijam wzgl. wiersza pierwszego i kolumny pierwszej
|−6 3 −3|
= 1*(−1)
(1+1) * |3 0 3|
|−3 3 0|
2 wiersz dodaje do pierwszego
|−3 3 0|
|3 0 3|
|−3 3 0|
i rozwijam względem wiersza 2 i kolumny 3
= 3*(−1)
(3+2)* |−3 3|
|−3 3|
= 3*[−3*3−(−3*3)]= 3*(−9+9)= 0
mniej więcej tak to można zrobić ale że ja mam problemy z dodawaniem i odejmowaniem to gdzieś
tam może być błąd
19 gru 16:58