dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(m+2)x^2 + (3m-2)x + 1.
Majka: dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(m+2)x2 + (3m−2)x + 1. Wyznacz w zależności od parametru m
wzór funkcji g(m)=1x1 + {1}{x2} , gdzie x1 , x2 to różne miejsca zerowe funkcji f.
podaj dziedxiny i zbiór wartości funkcji g. bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję
19 gru 10:20
Majka: mała pomyłka. ...w zależności od parametru m wzór funkcji g(m)= 1/x1+ 1/x2
19 gru 10:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
warunki początkowe (założenia)
(m+2)≠0
Δ>0
zauważ, że:
| 1 | | 1 | | x2+x1 | |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
jak widzisz ... masz tutaj wzory Viete'a <−−− do dziela
19 gru 10:31
Majka: problem z tym,że nie wiem nawet jak to ruszyć.
19 gru 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
to już Ci ruszyłem ... dalej już Twoja kolej
19 gru 10:40
Dominik: a > 0
Δf > 0
od tego zacznij. no i Artur ruszyl ci g(m), znajac wzory viete'a dalej powinnas sama policzyc.
19 gru 11:47