Wyznacz współczynniki a i b,PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC !!!
mHm :d : Dane jest równanie ax3−x2−12x+b wyznacz współczynniki a i b gdy pierwiastkami są liczby 3 i
1/3.Prosił bym o wstawienie układu równań i rozwiązania bo wychodzą mi dziwne wyniki a
naprawdę potrzebuje mieć zrobione to zadanie,
19 gru 09:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a*(3)3 − (3)2 − 12*(3) + b = 0
drugie równanie sam stwórz ... i rozwiąż uklad równań
19 gru 10:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli tak zrobiłes ... to pokaż nam swoje obliczenia ... sprawdzimy
19 gru 10:19
mHm :d : za drugie podstawiam 1/3 i
a(1/3)2−(1/3)2−12(1/3)+b=0
i wychodzi mi 1/27 a −4 1/9 + b =0
a z drugiego −27a+27+b=0
19 gru 10:26
mHm :d : a(1/3)3 ***
19 gru 10:27
19 gru 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ... wybacz
19 gru 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i wyniki jakieś tam wychodzą ... ułamki ... ale nie jest źle
19 gru 10:40
mHm :d : no tak ale ma układ równań tak.
27a+27+b=0
1/27a−4 1/9+b=0
i nie wiem co dalej z tym zrobić

znaczy wiem tylko nie wiem jak się za to zabrać
19 gru 10:59
mHm :d : no tak ale ma układ równań tak.
−27a+27+b=0
1/27a−4 1/9+b=0
i nie wiem co dalej z tym zrobić znaczy wiem tylko nie wiem jak się za to zabrać
19 gru 10:59
mHm :d : hm?
19 gru 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... odejmujesz stronami od drugiego pierwszy ... redukuje Ci sie w ten sposób 'b' ...
więc masz równanie z jedna niewiadoma 'a' ... wyznaczasz i póxniej podstawiasz 'a' do którego
z wyjściowych równań w celu wyznaczenia 'b'
19 gru 11:49