kombinatoryka rachunek prawdopodobienstwa
JAZEK22: 1. Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,}losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i zapisujemy je w
kolejnosci losowan otrzymujac liczbe dwucyfrowa .Ile sposrod tych cyfr jest parzystych?
2.W rajdzie ppieszym uczestniczy uczestniczy grupa mlodziezy skladajaca sie z 5 harcerek i 4
harcerzy . maszeruja "gesiego" . ile isnieje roznych sposobow ustawienia sie , jezeli harcerze
nie moga sasiadowac z harcerkami. a harcerki z harcerzami.?
3. Z talii 52 kart losujemy 4 karty.Ile jest mozliwych wynikow losowania, jezeli wsrod nich
maja byc dwa kiery i jeden pik i jeden trefl.?
4.Ile jest roznych trzycyfrowych: (cyfry sie moga powtarzac):a)liczb b)kodow?
5. Ile jest roznych trzycyfrowych (cyfry nie moga sie powtarzac): a)liczb b) kodow?
19 gru 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
1.
jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania zestawu:
nieparzysta i parzysta
oraz zestawu
parzysta i parzysta
dodaj prawdopodobieństwa
19 gru 09:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
4 i 5. kod (cyfrowy) od liczby różni się tym, ze może miec 0 na początku
19 gru 09:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
3. podstawy kombinatoryki się kłaniają
19 gru 09:47
JAZEK22: szukam pomocy, poto tastrona tu jest......
19 gru 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
strona ta jest do wskazówek ... i udzieliłem ich do 3 zadań
jeżeli nie wiem z czym konkretnie (tylko nie pisz 'nie rozumiem zadania' albo 'ze wszystkim')
to jak mogę naprowadzić
19 gru 10:17
PW: Pomogę w 1).
Najpierw uwaga teoretyczna: cyfra nie może być parzysta czy nieparzysta. Cyfra to znak
pisarski, nie liczba.
Po drugie: jeżeli losujemy dwie cyfry i zapisujemy ja w kolejności, to taki napis oznacza
l i c z b ę dwucyfrową, więc bez sensu jest pytanie :"ile wśród tych cyfr jest parzystych?"
Jeżeli pytanie miało brzmieć: "Na ile sposobów można wylosować liczbę parzystą?". to pomyślmy.
Dwucyfrowa liczba parzysta to taka, w której na pierwszym miejscu (oznaczającym dziesiątki)
stoi cokolwiek (na szczęście w zbiorze nie ma zera), a na drugim miejscu (oznaczającym
jedności) stoi 2, 4 lub 6. Na samym początku nauki kombinatoryki warto zabawić się kilka razy
"metodą babci pod piecem" − powolutku, mamy czas, wypiszemy wszystkie możliwości:
(1,2), (1,4), (1,6) (czyli liczby 12, 14, 16 w "normalnym zapisie", my zapisujemy pary liczb w
kolejności losowania cyfr); dalej:
(2,4), (2,6) (para (2,2) nie może się zdarzyć, gdyz losujemy bez zwracania − każda liczba w
parze musi być inna), dalej:
(3,2), (3,4), (3,6)
(4,2), (4,6)
(5,2), (5,4), (5,6)
(6,2), (6,4)
(7,2), (7,4), (7,6).
To już wszystkie pary, w których obie liczby są różne i na drugim miejscu jest 2,4 lub 6.
Teraz tylko palcem pokazać każdą wypisaną parę symbolizującą dwucyfrową liczbą parzystą i
policzyć ile ich jest.
Nie ma tu żadnej filozofii, trzeba tylko zrozumieć dobrze sposób losowania i wykazać trochę
cierpliwości. Po kilku takich doświadczeniach nabędziesz wprawy i będziesz umiał policzyć
pewne rzeczy szybciej − wskazując prawidłowości. W tym zadaniu taką prawidłowością jest, że w
parze z każdą liczbą nieparzystą mogą wystąpić na drugim miejscu 3 liczby parzyste, a w parze
z każdą liczbą parzystą mogą na drugim miejscu wystąpić 2 liczby parzyste.
Zrób w ten sam prosty sposób zadanie 2. Wymyśl sposób, jak utożsamić harcerzy i harcerki z
pewnymi liczbami i wypisz wszystkie możliwe takie ciągi liczb, o których mówi zadanie. Jeżeli
w połowie znudzisz się i powiesz: można to policzyć bez wypisywania, bo ,,, to będzie sukces.
Nie licz jednak, że ktoś na forum odrobi za Ciebie wszystkie zadania, zwłaszcza takie proste, a
wymagające czasu − to musisz przeżyć sam, bo przy trudniejszych zadaniach nie dasz sobie rady.
19 gru 13:40
Eta:
@
PW
Masz zdrowie do takich "wypracowań"
19 gru 14:02
PW: @Eta: Byłem kiedyś nauczycielem. Było to tak dawno, że nawet z rejestru skazanych by to
wymazali, ale została mi anielska cierpliwość (własne dzieci bym pozabijał, więc matematykami
nie zostały).
19 gru 17:12
krystek: @[PW]] i biedne Twoje dzieci były ,kiedy swoją anielską cierpliwość wyczerpałeś w szkole.
19 gru 17:15