matematykaszkolna.pl
kombinatoryka rachunek prawdopodobienstwa JAZEK22: 1. Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,}losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i zapisujemy je w kolejnosci losowan otrzymujac liczbe dwucyfrowa .Ile sposrod tych cyfr jest parzystych? 2.W rajdzie ppieszym uczestniczy uczestniczy grupa mlodziezy skladajaca sie z 5 harcerek i 4 harcerzy . maszeruja "gesiego" . ile isnieje roznych sposobow ustawienia sie , jezeli harcerze nie moga sasiadowac z harcerkami. a harcerki z harcerzami.? 3. Z talii 52 kart losujemy 4 karty.Ile jest mozliwych wynikow losowania, jezeli wsrod nich maja byc dwa kiery i jeden pik i jeden trefl.? 4.Ile jest roznych trzycyfrowych: (cyfry sie moga powtarzac):a)liczb b)kodow? 5. Ile jest roznych trzycyfrowych (cyfry nie moga sie powtarzac): a)liczb b) kodow?
19 gru 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna: 1. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania zestawu: nieparzysta i parzysta oraz zestawu parzysta i parzysta dodaj prawdopodobieństwa
19 gru 09:46
Artur_z_miasta_Neptuna: 4 i 5. kod (cyfrowy) od liczby różni się tym, ze może miec 0 na początku
19 gru 09:47
Artur_z_miasta_Neptuna: 3. podstawy kombinatoryki się kłaniają
19 gru 09:47
JAZEK22: szukam pomocy, poto tastrona tu jest......
19 gru 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna: strona ta jest do wskazówek ... i udzieliłem ich do 3 zadań jeżeli nie wiem z czym konkretnie (tylko nie pisz 'nie rozumiem zadania' albo 'ze wszystkim') to jak mogę naprowadzić
19 gru 10:17
PW: Pomogę w 1). Najpierw uwaga teoretyczna: cyfra nie może być parzysta czy nieparzysta. Cyfra to znak pisarski, nie liczba. Po drugie: jeżeli losujemy dwie cyfry i zapisujemy ja w kolejności, to taki napis oznacza l i c z b ę dwucyfrową, więc bez sensu jest pytanie :"ile wśród tych cyfr jest parzystych?" Jeżeli pytanie miało brzmieć: "Na ile sposobów można wylosować liczbę parzystą?". to pomyślmy. Dwucyfrowa liczba parzysta to taka, w której na pierwszym miejscu (oznaczającym dziesiątki) stoi cokolwiek (na szczęście w zbiorze nie ma zera), a na drugim miejscu (oznaczającym jedności) stoi 2, 4 lub 6. Na samym początku nauki kombinatoryki warto zabawić się kilka razy "metodą babci pod piecem" − powolutku, mamy czas, wypiszemy wszystkie możliwości: (1,2), (1,4), (1,6) (czyli liczby 12, 14, 16 w "normalnym zapisie", my zapisujemy pary liczb w kolejności losowania cyfr); dalej: (2,4), (2,6) (para (2,2) nie może się zdarzyć, gdyz losujemy bez zwracania − każda liczba w parze musi być inna), dalej: (3,2), (3,4), (3,6) (4,2), (4,6) (5,2), (5,4), (5,6) (6,2), (6,4) (7,2), (7,4), (7,6). To już wszystkie pary, w których obie liczby są różne i na drugim miejscu jest 2,4 lub 6. Teraz tylko palcem pokazać każdą wypisaną parę symbolizującą dwucyfrową liczbą parzystą i policzyć ile ich jest. Nie ma tu żadnej filozofii, trzeba tylko zrozumieć dobrze sposób losowania i wykazać trochę cierpliwości. Po kilku takich doświadczeniach nabędziesz wprawy i będziesz umiał policzyć pewne rzeczy szybciej − wskazując prawidłowości. W tym zadaniu taką prawidłowością jest, że w parze z każdą liczbą nieparzystą mogą wystąpić na drugim miejscu 3 liczby parzyste, a w parze z każdą liczbą parzystą mogą na drugim miejscu wystąpić 2 liczby parzyste. Zrób w ten sam prosty sposób zadanie 2. Wymyśl sposób, jak utożsamić harcerzy i harcerki z pewnymi liczbami i wypisz wszystkie możliwe takie ciągi liczb, o których mówi zadanie. Jeżeli w połowie znudzisz się i powiesz: można to policzyć bez wypisywania, bo ,,, to będzie sukces. Nie licz jednak, że ktoś na forum odrobi za Ciebie wszystkie zadania, zwłaszcza takie proste, a wymagające czasu − to musisz przeżyć sam, bo przy trudniejszych zadaniach nie dasz sobie rady.
19 gru 13:40
Eta: @PW Masz zdrowie do takich "wypracowań" emotka
19 gru 14:02
PW: @Eta: Byłem kiedyś nauczycielem. Było to tak dawno, że nawet z rejestru skazanych by to wymazali, ale została mi anielska cierpliwość (własne dzieci bym pozabijał, więc matematykami nie zostały). emotka
19 gru 17:12
krystek: @[PW]] i biedne Twoje dzieci były ,kiedy swoją anielską cierpliwość wyczerpałeś w szkole.
19 gru 17:15