matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granicę
Ola:
lim (sin
2
x)/(cosx+sinx+1) x→π/3
19 gru 00:15
think:
π
→ 60
o
3
√
3
sin
2
60
o
= (
)
2
2
cos60
o
= ... sin60
o
= ... tu nie ma żadnego problemu
19 gru 00:19
Ola:
czyli wynik to: (1+
√
3
)/2 ?
19 gru 00:21
think:
a jak do niego doszła?
19 gru 00:23