Dariusz: Witam.. Otoz mam kilka hardcorowych zadan do rozwiazania, a dokladniej potrzebuje pewien
schemat i zarys rozwiazywania takich zadan... zadania sa z roznych dzialow, ale upchne
je w jeden temat

1) Rozstrzygnij, czy kazda liczbe wymierna dodatnia mozna przedstawic w postaci :
a
2 + b
3 / c
5 + d
7 ...?
2) Wielomian P(x) o wspolczynnikach calkowitych spelnia podzielnosci 5|P(2) oraz 2|P(5).
Pokazac, ze 10|P(7)
3) Rozwiazac uklad rownan w liczbach rzeczywistych a,b,c:
1 rownanie a+b+c = 2
2 rownanie a
2 + b
2 + c
2 = 14
3 rownanie a
3 + b
3 + c
3 = 20
4) Czy mozna pokryc szachownice o wymiarach 13x13 plytkami o 4x1 w taki sposob, ze tylko
srodkowe pole nie jest zakryte?
5) W trojkacie rownobocznym o boku 18 jest 666 punktow. Udowodnic, ze pewne trzy punkty
tworza trojkat ( byc moze zdegenerowany) o obwodzie co najwyzej 3.
6) Na tablicy wpisano wszystkie liczby naturalne od 1 do 2009. Nastepnie dwie z nich
scieramy i na tablicy zapisujemy ich roznice. Operacje te powtarzamy w stosunku do liczb
bedacych na tablicy tak dlugo, az pozostanie jedna liczba. Czy moze to byc 0?
7) W kazdym wierzcholku 18kata foremnego lezy kamien. Ruch polega na przelozeniu
dowolnych 2kamieni na sasiadujacy wierzcholek. Czy mozna w ten sposob uzyskac wszystkie
kamienie w 1 wierzcholku?
8) Udowodnij, ze dla liczb rzeczywistych a, b takich, ze a<> 0, zachodzi
a
2 + b
2 + 1/a
2 + b/a
2 ≥
√3
9) Udowodnic dla a,b,c ≥ 0 nierownosc a/b+c + b/c+a + c/b+a >= 3/2
10) Znajdz wszystkie wielomiany P(x) spelniajace dla kazdego x∈R warunek:
P(x
2) = (P(x))
2
6 lip 20:08
Dariusz: oh bylbym zapomnial, w pierwszym liczby a,b,c,d sa dodatnie i calkowite
6 lip 20:15
Dariusz: Ponawiam; p Bardzo mi zalezy na tych zadaniach...w zasadzie to 8 i 9 juz zrobilem,
nierownosci jakos mi podchodza; p Ale pozostalych juz nie potrafie nawet ruszyc; p
27 lip 22:06
b.: Te zadania wyglądają mi znajomo... Olimpiada, Delta-Klub44 ?
Zacznę od 2.
Jeśli P(x)=anxn+...+a1x+a0,
to
P(7)=P(2+5) = P(2) + coś podzielnego przez 5
(trzeba rozpisać każdy z czynników (2+5)n używając np. dwumianu Newtona,
składnik z 2n wkładamy do P(2), a pozostałe dadzą to coś podzielnego przez 5,
bowiem będziemy tam mieli 2n-k5k z k>0)
czyli 5 | P(7).
Podobnie pokazujemy, że 2 | P(7).
27 lip 23:04
b.: Do 6. dam wskazówkę: nie, trzeba popatrzyć na sumę liczb na tablicy i...
27 lip 23:24
Dariusz: Tak, skonczylem 3gim i zaczynam przygotowania do OM
28 lip 08:21
Dariusz: Mam pytanie... czy takie rozwiazanie 3 jest dobre: ? Sorry, ze tak to streszcze, ale na
papierze zajelo mi to bardzo duzo; p
mamy (a+b+c)2 = 4
Odczytujemy z tego, ze ab + bc + ac = -5
Przeksztalcamy to:
(2-b-c)b + ac + bc = -5
2b - b2 - cb + bc + ac = -5
2b - b2 + ac = -5
2b - b2 + 2c - bc - c2 = -5
2(b+c) - b2 - bc - c2 = -5
2(b+c) - (b+c)2 - bc = -5
2(2-a) - (2-a)2 - bc = -5
4-2a - 4 + 4a + a2 - bc = -5
2a + a2 - bc = -5
2a + a2 - (2-a-c)(2-a-b) = -5
2a + a2 - 4 +2a + 2b + 2a -a2 - ab +2c - ac -bc = -5
6a+ 2b - ab +2c -ac - cb = -1
6a + 2b + 2c = -1 + ab + ac + cb
4a + 2(a+b+c) + 1 = ab + ac + cb
4a + 4 + 1 = ab + ac + cb
4a + 5 = -5
a = -2.5
Majac dana pierwsza niewiadowa lekko upraszczamy pewne wyrazenia i otrzymujemy:
b+c = 4.5 bedzie naszym pierwszym rownaniem
Drugie uzyskujemy z : ab + ac + cb = -5
-2.5 b - 2.5c + bc = -5
2.5( -b - c ) + bc = -5
2.5( -1(b+c)) + bc = -5
2.5 (-1(4.5)) + bc = -5
2.5 (-4.5) + bc = -5
bc = 6.25
Mamy uklad rownan:
b+c = 4.5
b*c = 6.25
Skad mamy: (4.5 - c)c=6.25
4.5c - c2 = 6.25
c2 - 4.5c + 6.25 = 0
Niestety Δ < 0 skad mamy, ze uklad rownan nie ma rozwiazania, mam pytanie, to jest dobra
odpowiedz?
28 lip 18:08
Jakub: Chyba masz błąd. Chodzi o te równania:
2(b+c)-b2-bc-c2 = -5
2(b+c)-(b+c)2-bc = -5
Powinno być
2(b+c)-(b+c)2+bc = -5
28 lip 20:14
Dariusz: faktycznie, dzieki
niestety to wszystko ,,niszczy'' no ale... to bylo nierealne zeby z 2
rownan z 3 niewiadomymi wyliczyc jedna z nich
28 lip 20:37
Dariusz: Sorry, ze tak pisze post pod postem... ale naprawilem to i wyszlo mi cos ciut innego,
moze to ktos sprawdzic:?
2(2-a) - (2-a)2 + bc = -5
4 - 2a - 4 + 4a + a2 + bc = -5
2a + a2 + bc = -5
2a + a2 + (2-a-c)(2-a-b) = -5
2a + a2 + 4 - 2a -2b - 2a +a2 + ab -2c + ca + bc = -5
2a2 + 4 -4 + ab + bc + ac = -5
2a2 + -5 = -5
a= 0
skad mamy, ze b+c = 2 i mamy rowniez bc = -5
skad mamy b+ -5/b = 2
b2 - 5 = 2b
b2 - 2b - 5
Δ = 4 + 20 = 24
Jednakze mamy tez:
(2-c)c=-5
2c - c2 + 5 = 0
skad Δ = 24 zatem mamy parami rowne liczby... jedyna para b = c i b+c = 2 jest 1... ale
12 + 12 =/= 14 oraz 1 nie spelnia zalozen naszego rownania kwadratowego wiec mamy
sprzecznosc...Teraz pozostal przypadek, gdy rozpatrujemy dwa odmienne przypadki z tej
delty, wtedy mamy
b1 = -2 - √24
------------ czyli -1 - 1/2 √24 c2 = -1 + 1/2 √24
2
Niestety b1 + c2 = -1 -1 + 1/2√24 - 1/2 √24 = -2 Co konczy zadanie pokazujac, ze
takiej pary nie ma..Niestety znajac zycie, gdzies tam popelnilem kolejny glupi blad^
28 lip 21:14
Dariusz: Gah wiedzialem, ze popelnilem blad... w mianownikach delt ma byc -2 a nie 2; P Ale to i
tak nic nie zmienia bo mimo tego, ze pierwsze rownanie jest spelnione pozostale dwa juz
nie sa; p
28 lip 21:16
Jakub: Błąd jest zaraz na początku
Masz:
2(2-a) - (2-a)2 + bc = -5
4 - 2a - 4 + 4a + a2 + bc = -5
a powinno być:
4 - 2a - 4 + 4a - a2 + bc = -5
28 lip 21:49
Dariusz: geez musze do tego na spokojnie podejsc^
29 lip 07:30
Dariusz: Mam pomysl na zadanie 1...jest dosyc dziwny, ... niech b=d = 0... mamy zatem
a2 / c5... zatem musimy sprawdzic czy kazda liczbe calkowita mozna przedstawic w
postaci a2 lub c5... jezeli poszukujemy liczby n wystarczy wziasc √n i podniesc to
do kwadratu lub wziasc 5√n i podniesc do potegi piatej, zatem kazda liczbe calkowita
mozna przedstawic w postaci a2 lub c5 wiec kazda liczbe wymierna mozna przedstawic w
tej postaci.
5 sie 12:15
Dariusz: Gah wybaczcie, zapomnialem doczytac nastepny post

A ze w pierwszym nie bylo zastrzezen
wiec ; p Zatem zadanie dalej pozostaje nierozwiazane
5 sie 12:17
Artist: Rozwiązałem sobie z nudów te 3.
Odp. a=3,b=-2,c=1.
Ale przyjemności wam nie odbiore z samodzielnego dojścia do wyniku.
17 sie 23:11
Dariusz: 1 rownanie a+b+c = 2
2 rownanie a
2 + b
2 + c
2 = 14
3 rownanie a
3 + b
3 + c
3 = 20
Zauwazamy, ze uklad rownan nie moze byc spelniony dla liczb niecalkowitych: Sprawdzmy to
dla wszystkich przypadkow:
1) Jedna liczba niecalkowita, dwie calkowite, oczywiscie uklad nie jest spelniony

2) Dwie liczby niecalkowite, jedna calkowita, zatem nasz uklad jest postaci
x/y + z/y + c = 2
(x/y)
2 + (z/y)
2 + c
2 = 14
(x/y)
3 + (z/y)
3 + c
3 = 20
Jezeli x/y + z/y jest calkowite, to calkowite nie moze byc (x/y)
2 + (z/y)
2, Dowod:
(x+z)
2
-------- Liczba ta jest podzielna przez y
2, zatem x
2 + z
2 nie moze byc podzielne
przez y
2
y
2 poniewaz oznaczaloby to podzielnosc 2xz przez y
2, ktora nie moze byc
spelniona.
Analogiczny dowod przeprowadzamy rowniez dla 3 niecalkowitych..
Zauwazamy teraz, ze przynajmniej jedna z naszych liczb jest > 0, bez utraty ogolnosci
zalozmy, ze jest to a... Zauwazamy teraz, ze kwadrat liczby naturalnej moze dawac reszty
1,0 przy dzieleniu przez 3, zauwazmy tez, ze odnosi sie to rowniez do liczb ujemnych;
dowod:
(-d)
2 = d
2 ... Zatem kwadrat dwoch z naszych liczb daje reszte 1 przy dzieleniu przez
3, a jedna liczba jest podzielna przez 3...Zauwazamy teraz, ze ta liczba moze byc = 0, 3
lub -3, Wyeliminujmy 0 i -3. Niech a bedzie ta liczba podzielna przez 3, Jezeli a=0,
Uklad przyjmuje postac b+c = 2
b
2 + c
2 = 14
b
3 + c
3 = 20 Zauwazamy teraz, ze nie ma takich kwadratow liczb calkowitych
takich, ze b
2 + c
2 = 14....
Jezeli a=-3 Uklad przyjmuje postac
b+c = 5
b
2 + c
2 = 5 ...Na mocy nierownosci a
2 ≥ a dla a≥1 lub a≤-1 zauwazamy, ze
uklad nie jest spelniony dla a = -3...
Zatem a = 3
Tak wiec nasz uklad przyjmuje postac b+c = -1
b
2 + c
2 = 5
Jako, ze dzialamy w liczbach calkowitych ten uklad ma jedno rozwiazanie: b=-2,
c=1...teraz droga bezposredniego sprawdzenia pozostalo nam wykazac poprawnosc tego
rozwiazania:
3-2+1 = 2
9+4+1 = 15
27 - 8 + 1 = 20
18 sie 08:09
Dariusz: Zadanie 6.
Lemat 1: Niezmiennikiem jest tutaj nieparzystosc sumy wszystkich liczb znajdujacych sie
na tablicy.
Dowod: Wezmy takie liczby x, y, takie, ze x>y...rozwazmy teraz wszystkie przypadki
Jezeli x i y sa parzyste, to x-y rowniez jest parzyste. Zatem na tablicy suma dalej jest
nieparzysta.
Jezeli x jest parzyste a y nieparzyste, to x-y jest nieparzyste, ale suma na tablicy jest
parzysta bo wzielismy cos nieparzystego, ale parzyste+nieparzyste ktoro pozostalo daje
dalej nieparzyste.
Jezeli x jest nieparzyste a y parzyste to mamy x-y = nieparzyste; ale wzielismy cos
nieparzystego i teraz suma na tablicy bedzie nieparzysta.
Zalozmy teraz, ze x<y
Jezeli x i y sa parzyste to mamy: x-y = cos parzystego ujemnego, jako, ze wzielismy
liczby parzyste suma cyfr jest nieparzysta do ktorej dokladamy cos postaci -2k, zatem
suma dalej jest nieparzysta.
Jezeli x jest parzyste a y nieparzyste mamy x-y = cos nieparzystego ujemnego, ale
wzielismy cos nieparzystego zatem tablica jest parzysta, tak wiec tablica jest postaci
parzyste - nieparzyste = nieparzyste
Jezeli x jest nieparzyste a y parzyste mamy x-y = cos nieparzystego, zatem tablica dalej
jest nieparzysta.
Jako, ze niezmiennikiem jest tutaj nieparzystosc sumy wszystkich liczb znajdujacych sie
na tablicy, a 0 jest parzyste, nie da sie go uzyskac.
18 sie 08:27