matematykaszkolna.pl
Pytanie PuRXUTM: Witam emotka Mam takie pytanie: Czy jeżeli trapez jest wpisany w okrąg to jest równoramienny Bo tak coś mi się kojarzy...
19 gru 00:02
Godzio: Tak
19 gru 00:03
PuRXUTM: dzięki emotka
19 gru 00:04
Ajtek: Jeżeli ten trapez, nie jest kwadratem i prostokątem to tak
19 gru 00:06
Ajtek: Zresztą każdy kwadrat i prostokąt jest trapezem równoramiennym emotka.
19 gru 00:07
PuRXUTM: emotka
19 gru 00:11
Eta: emotka
19 gru 00:13
PuRXUTM: trapez ABCD o podstawach AB i CD ( IabI IcdI) wpisano w okrąg. długości krótszej podstawy, ramienia oraz przekątnej trapezu tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Miara kąta ostrego tego trapezu wynosi 600: a) oblicz pole i obwód tego trapezu b)Sprawdź czy w trapez można wpisać okrąg c) ramiona trapezu przedłużono aż do przecięcia w punkcie P. Oblicz pole trójkąta CDP.
 32 
a) nie wiem czy o to chodzi ale pole mam z niewiadomą P=

(x2+4x+3) gdzie x to dł.
 4 
krótszej podstawy trapezu
19 gru 00:18
PuRXUTM:
19 gru 00:35
Eta: rysunek Wprowadź wygodniejsze oznaczenia, tak jak na rys.
 3 
b>

2 
z tw. Pitagorasa w ΔAEC oblicz długość 2b i po bólu emotka Powodzenia emotka
19 gru 12:53
PW: PuRXUTM: Sam "tak" nie wystarczy na egzaminie. Dlaczego jest równoramienny? Myślę, że można to uzasadnić pokazując, że prosta przechodząca przez środek okręgu i środek jednej z podstaw trapezu jest osią symetrii trapezu.
19 gru 14:14
Eta: emotka
19 gru 14:16
Eta: rysunek
19 gru 14:19
PW: @Eta: Jak zwykle świetny rysunek. Wszystko jest, prawda, PuRXUTM? Napisz coś, bo ja widzę symetralne, czyli clou pomysłu − i co dalej , wiesz?
19 gru 18:13
Eta: Hej emotka PuRXUTUM
19 gru 18:16
PuRXUTM: hej emotka
19 gru 18:18
Eta: I jak? pasuje taki rys. ?
19 gru 18:18
PuRXUTM: pewnie że pasuje ale jeszcze muszę rozkminić o co w Tym chodzi emotka Nie wystarczy naprawdę napisać że jak jest opisany na kole to jest równoramienny ? Tak miałem w książce napisane, takie twierdzenie, z tego co pamiętam emotka Dzięki Wielkie Eto za pracę jaką włożyłaś w rysunek emotka
19 gru 18:21
Eta: rysunek nie "opisany" ( nie musi być równoramienny) tylko "wpisany" !
19 gru 18:26
PuRXUTM: przepraszam ale nie chce mi się teraz tego rozkminiać, muszę się na polski na spr. pouczyć ale wieczorem może wpadnę i ogarnę to Dzięki Wielkie <jabłuszko>
19 gru 18:36