POCHODNAA
agA: obliczyć pochodną:
18 gru 23:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
(ln(sin(πx/2)))' = |
| *(sin(πx/2))' = |
| * cos(πx/2) * (πx/2)' = |
| | sinsin(πx/2) | | sin(πx/2) | |
| | 1 | |
= |
| * cos(πx/2) * π/2 |
| | sin(πx/2) | |
18 gru 23:28
agA: a jeszcze coś takiego:
(cosx)(1x)
to jest cosx do potęgi 1x
18 gru 23:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
(cosx)1/x = eln ((cosx)1/x) = e1/x * ln(cosx)
oblicz pochodną z takiej postaci
powiem tylko że tego typu pochodna była parokrotnie na tym forum w ciągu ostatnich paru dni (ja
sam chyba 3 razy taki typ pochodnej rozpisywałem)
18 gru 23:35
agA: aaaaaha no też szłam tym tropem tylko zastanawiałam się czy da się inaczej. Dziekuję
18 gru 23:37