wykaż a) i b)
SimonAdanedhel: funkcja f określona jest wzorem f(x)=2xx2+1
a) wykaż że funkcja f jest nieparzysta
b) wykaż że zbiór wartości f zawiera się w zbiorze <−1;1>
18 gru 23:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
wykaż że f(x) = −f(−x)
podstaw i pokaż równość
18 gru 23:20
Aga1.: a)D=R
| | −2x | | 2x | |
f(−x)= |
| =− |
| =−f(x) |
| | (−x)2+1 | | x2+1 | |
18 gru 23:22
PW: Zbiór wartości najłatwiej pokazać po przekształceniu
wykorzystać powszechnie znaną
(?) nierówność dla x>0:
Jeżeli jej nie znałeś, to łatwo ją udowodnić (prosta nierówność kwadratowa).
19 gru 17:41