matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
harris:
Rozwiąż nierówność, jeżeli jej lewa strona jest suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
2x
6x
98x
+
+...+
≥625
3x−1
3x−1
3x−1
18 gru 23:08
Godzio:
a
n
= 98x a
1
= 2x r = 4x a
n
= a
1
+ (n − 1)r 98x = 2x + (n − 1) * 4x n = 25
1
98x + 2x
*
* 25 ≥ 625 /:25
3x − 1
2
50x
≥ 25 kończ
3x − 1
18 gru 23:17
.:
ΩΔ≤Ωδα
18 gru 23:18
Aga1.:
2x
a
1
=
,
3x−1
6x
a
2
=
3x−1
4x
r=a
2
−a
1
=
3x−1
98x
a
x
=
3x−1
i a
1
+(x−1)*r=a
x
, x∊N
+
Z tego wylicz x. Lewa strona
a
1
+a
x
S
x
=
*x
2
18 gru 23:19