Proszę o pomoc - > Geometria analityczna
Uczeń : W trójkąt równoboczny ABC, którego wierzchołek A=(−3,2), wpisano okrąg o środku S=(1,2). Oblicz
współrzędne punktów styczności tego okręgu z bokami trójkąta ABC.
18 gru 22:48
think:

| | 1 | |
Okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ma r = |
| h |
| | 3 | |
| | 2 | |
odcinek AS to |
| h można nawet z rysunku odczytać, że w takim razie r = 2 |
| | 3 | |
h = 6
pierwszy punkt styczności ma współrzędne (3, 2)
wierzchołki tego trójkąta mają współrzędne B = (3, 2 + 2
√3) oraz C = (3, 2 − 2
√3)
a współrzędne punktów styczności to średnie arytmetyczne odcinków wyznaczonych przez kolejne
wierzchołki.
czyli musisz wyznaczyć środek odcinka AB i AC ponieważ BC już masz.
19 gru 00:12
Mila:

A=(−3,2), S=(1,2), |AS|=4
r=2
A' punkt styczności, A' =(3,2)
odległość prostej AC od punktu S jest równa r=2
Bok AC tworzy kąt 30
0 z prostą AS
Bok AB tworzy kąt 30
0 z prostą AS i AS II OX
Prosta AC: k: y=ax+b
| | √3 | | √3 | |
k : y= |
| x+b i A∊k⇔2= |
| *(−3)+b⇔b=√3+2 |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √3 | |
prosta AB:y=− |
| x+b i 2=− |
| *(−3)+b⇔b=−√3+2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
SM⊥m ⇔ y= |
| x+b i S∊prostopadłej⇔ 2=√3*1+b⇔b=2−√3 |
| | √3 | |
SM: y=
√3x+2−
√3
| | √3 | |
Układ: y=√3x+2−√3 i y=− |
| x−√3+2 |
| | 3 | |
x=0 i y=2−
√3 ⇔M=(0;2−
√3)
Drugi punkt (K) jest symetryczny do M względem AS
x=0
y=2+
√3 ( z równania prostej k)
K=(0;2+
√3)
19 gru 00:34