hj
__std__call__: Jak policzyć pochodną takiej funkcji?
dla x > 0: e
x;
f(x) = x = 0: 0
dla x < [x*In|x|]

?
18 gru 22:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
osobno przedział lewy i prawy ... a w punkcie x=0 ... sprawdzamy, czy pochodne zbiegają do 0
... czyli pochodna będzie ciągła
18 gru 23:31
b.: nie widzę dokładnie, co tam napisałeś, ale wydaje się, żę w zerze trzeba z definicji
@Artur: pochodna nie musi być ciągła, więc nie rozumiem, co daje takie sprawdzenie
19 gru 00:38
Artur z miasta Neptuna:
Oczywiscie ze musi byc ciagla w dziedzinie funkcji ... aby istniala w calej dziedzinie ...
standardowy przyklad to |x|
19 gru 07:46
b.: Aha, chodzi Ci o ciągłość f... ale napisałeś:
> sprawdzamy, czy pochodne zbiegają do 0
19 gru 08:25
b.: chociaż nie, piszesz o |x| jako o przykładzie... to dam Ci inny przykład:
| | 1 | |
f(x) = x2 sin |
| dla x≠0 |
| | x | |
f(0) = 0
pochodna f' istnieje wszędzie, ale nie jest ciągła w zerze
19 gru 08:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie o ciąglaść f ... tylko o ciąglość f' w dziedzinie f
19 gru 09:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
i niby jaka jest pochodna w 0
19 gru 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
lim
x−>0 2xsin(1/x) − cos (1/x) nie istnieje
czyli nie ma pochodnej w zerze
19 gru 09:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ jaka jest definicja pochodnej w punkcie x
0.
| | f(x0+h) − f(x0 | |
Jest to granica |
| ... granica musi istnieć ... u Ciebie nie istnieje .... |
| | h | |
i musi odpowiadać (w naszym przypadku) także pochodnej w danym punkcie ... a się nie równa
jeżeli funkcja pochodnej nie jest ciągła.
Zobacz inaczej −−− geometryczna interpretacja pochodnej w punkcie x
0 ... to tanges kąta
stycznej do f(x) z osią OX ... przy nieskończenie małych przedziałach Δx (czyli gęstym
ułożeniu x
0), styczne 'prezentują' wykres funkcji f(x) ... jeżeli pochodna nie jest ciągła
(niech dla x
0− f'=−3, a dla x
0+ f'=7) to znaczy, że w punkcie x
0 dochodzi do NAGŁEGO
skoku kąta nachylenia stycznej ... z co za tym idzie, wykres funkcji f(x) będzie posiadał
'szpicę' ... a to z kolei powoduje, że istnieje więcej niż jedna styczna do wykresu funkcji
f(x) w tym punkcie (istnieje ich nieskończenie wiele spełniających warunek, tgα∊<−3;7> <−−−
dane przyjęte wcześniej)
19 gru 09:43
b.: pochodna w zerze istnieje i jest równa zero, bo (z definicji pochodnej)
| | f(0+h)−f(0) | | | | 1 | |
f'(0) = limh → 0 |
| = lim |
| = lim h sin |
| = 0, |
| | h | | h | | h | |
bo sin(...) jest ograniczony, a h zbiega do zera
ale jak sam zauważyłeś, granica lim
x→0 f'(x) nie istnieje, więc f' NIE jest ciągła w zerze!
20 gru 12:18
b.: to że pochodna f w zerze istnieje, widać też z wykresu: wykres f zawiera się między dwoma
parabolami: y=x2 oraz y=−x2
20 gru 12:19