Funkcja Kwadratowa
MC Pablo: Witajcie potrzebuje pomocy w zadaniu o takiej treści:
Który z prostokątów o obwodzie 30 ma największe pole.
18 gru 22:05
Eta:
Kwadrat o boku a= 7,5
18 gru 22:08
MC Pablo: a możesz wyjaśnić jak to zrobiłaś?
18 gru 22:08
MC Pablo: 2x+2y=30
x+y=15
x=15−y
p=x*y
p=(15−y)*y
p=15y−y2
i co dalej
18 gru 22:12
ZKS:
2(a + b) = 30
a + b = 15 ⇒ b = 15 − a
Założenie 0 < a < 15
a * b = a(15 − a) = −a
2 + 15a
Pole będzie największe dla największego argumentu funkcji f(a) = −a
2 + 15a czyli dla a
w.
18 gru 22:12
Eta:
P= −y
2+15y −−− wykresem jest parabola ramionami do dołu
zatem osiąga największą wartość w wierzchołku
18 gru 22:15
MC Pablo: Aaaa, dziękuje. Rozumiem że to jest wzór na największy argument (czyli jak dobrze myśle na
wierzchołek funkcji). −b/2a?

Dzięki!
18 gru 22:15
Eta:
18 gru 22:16
ZKS:
Ale dzisiaj głupoty piszę to chyba przez tą wytrzymałość. Pole będzie największe dla argumentu
wierzchołka paraboli. Idę na odpoczynek.
18 gru 22:30