matematyka studia
Magda: Witam potrzebuję pilnie pomocy do następującego zadania:
Przez punkt (2, −5, 3) poprowadź prostą
a) równoległą do osi Oz
b) równoległą do prostej x−1 / 4 = y−2 / −6 = z+3 / 9
c) równoległą do prostej 2x−y+3z−1=0
5x+4y−z−7=0 (to ma być w klamerce)
Z góry dziękuję za pomoc
18 gru 21:54
ja: a) wektor osi OZ=[0,0,1] wektor kierunkowy prostej l: [x,y,z]
2 wektory są równoległe kiedy:
x=0, y=0, z=0 wtedy
0=0=0 sąrównoległe czyli wektor kierunkowy to [0,0,0]
Wypisujesz parametryczny wzór na prostą czyli
| | ⎧ | x=2+ 0*t | |
| l: | ⎨ | y=−5 + 0*t | t∊r
|
| | ⎩ | z=3+ 0*t | |
19 gru 00:01
ja: b) ze wzoru masz, że wektor kierunkowy tej prostej to u=[4,−6,9].
No i tak samo wektor twojej prostej to [x,y,z] no i sąrównoległe jak :
czyli wektor kierunkowy twojej prostej to np: v=[4,−6,9]
I piszesz wzór parametryczny twojej prostej
| ⎧ | x=2+4t | |
| ⎨ | y=−5−6t | t∊R
|
| ⎩ | z=3+9t | |
19 gru 00:10
ja: c) wyliczasz z macierzy wzór parametryczny tej prostej. Mi wyszło
| | ⎧ | x=t | |
| l: | ⎨ | y=2− (17/11)*t | to może się różnić niż to co masz w odp. bo tu mogą
|
| | ⎩ | z=1− (13/11)*t | |
być różne kombinacje
no i robisz tak jak wcześniej czyli wzór twojej prostej to
| ⎧ | x=2+t | |
| ⎨ | y=−5− (17/11)*t |
|
| ⎩ | z=3−(13/11)*t | |
19 gru 00:25