zbiorem wartości tej funkcji jest?
lukasz: lukasz: Dana jest funkcja określona słownie: "Każdej liczbie całkowitej ujemnej nie mniejszej
niż
−6 przyporządkowano resztę z dzielenia tej liczby przez 5" zbiorem wartości tej funkcji jest
zbior:
a. {−1,−2,−3,−4,−5,−6}
b. {−4,−3,−2,−1}
c. {0,−1,−2,−3,−4} czy
d. {0,1,2,3,4}
Ktory zbior jest prawidlowy?
18 gru 21:47
Mila: Reszta z dzielenia przez 5 może być równa 0,1,2,3,4
18 gru 22:07
lukasz: mozesz mi to wytlumaczyc
18 gru 22:16
Mila: Definicja dzielenia z resztą.
8:5=1 +reszta 3⇔8=1*5+3
4:5=0 +reszta 4 ⇔4=0*5+4
−6:5=−2+reszt 4 bo −6 =−2*5+4
−5:5=−1+reszta 0 ⇔−5=−1*5+0
−3=−1+reszta 2⇔−3=−1*5+2
18 gru 22:30