Trygonometria
Mati_gg9225535:
Dobry wieczór

mam problem w pewnym momencie z tym zadankiem c:
otóż treść zadania brzmi:
Dla jakich wartości parametru m równanie:
| | π | | π | |
sinx * cos(x− |
| ) + 3 = 4sinm − sin(x− |
| ) * cosx |
| | 5 | | 5 | |
zacząłem tak:
| | π | | π | |
sinx * cos(x− |
| ) + sin(x− |
| ) * cosx = 4sinm − 3 |
| | 5 | | 5 | |
| | π | |
sin(x + x − |
| ) = 4sinm − 3 |
| | 5 | |
| | π | |
sin(2x − |
| ) = 4sinm − 3 |
| | 5 | |
i myślałem żeby narysować lewa stronę, prawa = const,
| | π | |
ale jak tak myślę, to przesunięcie o wektor |
| ) będzie niedokładne, dlatego nie wiem co z |
| | 5 | |
tym zrobić

proszę o wskazówki
18 gru 21:47
Godzio: Fajne polecenie
18 gru 21:51
Eta:
18 gru 21:54
Mati_gg9225535: a no racja

równanie nie jest sprzeczne

soryy
18 gru 21:54
Eta:
−1≤4sinm−3≤1
18 gru 21:57
Mati_gg9225535:
a dokładniej:
Dla jakich wartości parametru m równanie: ↑↑↑↑↑ nie jest sprzeczne : >
18 gru 21:57
Mati_gg9225535:
o

faktycznie jakie proste

dziekuje Ci Eta
18 gru 21:57
Mati_gg9225535: Eta *
18 gru 21:58
Eta:
18 gru 22:00
Mati_gg9225535: a to jeszcze moze zapytam o takie zadanko bo mam wątpliwosc :
wyznacz wszystkie liczby calkowite z przedziału <0,2π> ktore naleza do zbioru rozw.
nierówności:
6sin
2x + 2cos2x ≥ 3
2xos2x ≥ 3 − 6sin
2x
2cos2x ≥ 3 (1 − 2sin
2x)
2xos2x ≥ 3cos2x
2cos2x − 3cos2x ≥0
cos2x ≤ 0
x∊ { 1,2,3,4,5} dlaczego w odp 3 jest wyrzucona ?
18 gru 22:08
Mati_gg9225535: myslalem ze to ze wzgledu na jakies zalozenia ktore moglbym pominac ale nie widze tu takich bo
D=R
18 gru 22:17
Mati_gg9225535: czy to moze byc po prostu pomylka w odp ?
18 gru 22:22
Mati_gg9225535: ach, rozumiem że moze

dzieki : *
18 gru 22:30