Dana jest funkcja określona słownie: Kazdej liczbie całkowitej ujemnej
lukasz: hejka pomozcie bo nie rozumiem obliczen:
podobne zadanie jak shokobons ale ja nie rozumiem:(
Dana jest funkcja określona słownie: "Każdej liczbie załkowitej ujemnej nie mniejszej niż
−6 przyporządkowano resztę z dzielenia tej liczby przez 5" zbiorem wartości tej funkcji jest
zbior:
a. {−1,−2,−3,−4,−5,−6}
b. {−4,−3,−2,−1}
c. {0,−1,−2,−3,−4} czy
d. {0,1,2,3,4}
18 gru 21:36
lukasz: Dana jest funkcja określona słownie: "Każdej liczbie załkowitej ujemnej nie mniejszej niż
−6 przyporządkowano resztę z dzielenia tej liczby przez 5" zbiorem wartości tej funkcji jest
zbior:
a. {−1,−2,−3,−4,−5,−6}
b. {−4,−3,−2,−1}
c. {0,−1,−2,−3,−4} czy
d. {0,1,2,3,4}
Ktory zbior jest prawidlowy


?
18 gru 21:41
PW: No to musisz wykonać te dzielenia:
(−6):5 = −1 reszta (−1) [wersja d) już odpada − nie ma tam liczby (−1)]
(−5):5 = 0 reszta 0 [wersje a) i b) też odpadają − nie ma w tych zbiorach liczby 0].
Jeżeli jest to poprawnie skonstruowany test jednokrotnego wyboru, to odpowiedź już mamy, ale
nie leń się − sprawdź do końca, czy rzeczywiście c) zawiera wszystkie możliwe reszty i nic
więcej.
18 gru 21:52
lukasz: swietnie dzieki ale ja nie rozumiem dalej −6 : 5 = −1,2 a u Ciebie co innego tego nie kumam:(
18 gru 21:56
lukasz: a z kolei −5 : 5 = 1 a u Ciebie 0 to jak to jest

? czy moglbys mi wytlumaczyc?
18 gru 21:59