prawdopodobieństwo
kasia: W talii 24 kart wylosowano jedną kartę. Prawdopodobieństwo, że wylosowano pika lub króla jest
równe?
18 gru 21:26
Ajtek:
|Ω|=24
Pik |A|=6, bo jest 6 pików.
Król |B|=4, bo są 4 króle
| | |A|+|B|−1 | |
P= |
| dlaczego −1  Ponieważ król pik występuje w obu tych przypadkach |
| | |Ω| | |
18 gru 21:30
kasia: dziękuje
18 gru 21:30
think: |Ω| = 24
A = { 9♠, 10♠, W♠, D♠, K♠, A♠, K♣, K♥, K♦} ⇒ |A| = ?
18 gru 21:31
kasia: ?
18 gru 21:33
kasia: Kolega wyżej zrobił źle
18 gru 21:34
Ajtek:
To jest to samo, tylko
think pokazal zdarzenia sprzyjajace, ja je tylko okreslilem

.
18 gru 21:34
kasia: to która odp. będzie poprawna A.2/3 B. 3/8 C. 5/12 D. 11/24 ?
18 gru 21:39
Ajtek:
Dziewczę policz to

Dodawać i odejmować chyba umiesz

.
18 gru 21:43