oblicz granicę
Maciej: Oblicz granicę:
lim (1+arcsin xy)1/y
x→0
y→0
18 gru 21:21
Maciej: Pomoże ktoś obliczyć
18 gru 21:29
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
e1/y * ln(1 + arcsin(xy)) niech x |
| = 0 oraz y |
| = |
| wówczas |
| | n | | n | | n | |
lim
n → ∞ e
n/y * ln(1 + arcsin(x1/n * y1/n)) =
lim
n → ∞ e
n * ln(1 + 0 * 1/n) =
lim
n → ∞ e
n * 0 = e
0 = 1
18 gru 21:40
ZKS:
Ech jednak chyba coś zamotałem.
18 gru 21:41
Godzio:
Można np. tak:
(1 + arcsin(xy))1/arcsin(xy) * arcsin(xy)/xy * x → e1 * 0 = e0 = 1
18 gru 21:44
ZKS:
| | 1 | |
Niech x1n = |
| oraz y1n = 0 wówczas |
| | n | |
lim
n → ∞ e
0 * ln(1 + arcsin(1/n * 0)) =
e
0 * ln(1 + 0) = e
0 * 0 = 1
18 gru 21:47
Maciej: Godzio możesz wszystko tak po kolei rozpisać
18 gru 21:48
ZKS:
Musiałem zamienić bo tam wychodził mi symbol nieoznaczony 0 *
∞.
18 gru 21:48
Godzio: ZKS czy wolno nam brać konkretne ciągi ?
18 gru 21:49
Maciej: No właśnie raczej nie
18 gru 21:51
ZKS:
Hmm pamiętam że na pierwszym roku korzystaliśmy z tego sposobu tylko czy mogę tutaj tak zrobić
to niestety nie wiem.
18 gru 21:53
Godzio: Maciej, moje rozwiązanie opiera się na paru faktach:
(1 + x)
1/x → e przy x → 0
Reszta to jest dopasowywanie do tych wzorków, chce mieć pierwsze to zapisuje:
(1 + arcsin(xy))
1/arcsinxy * 1/y, ale bezprawnie nie mogę sobie dopisać arkusa, więc go
"wyrównuje:
(1 + arcsin(xy))
1/arcsinxy * arcsin(xy)/y, n ale do drugiego wzorku brakuje mi "x", więc go
dopisuje i również wyrównuje, a to jest już to co zapisałem w rozwiązaniu, dalej to jest
skorzystanie z tych granic.
18 gru 21:54
Godzio: ZKS z tego się korzysta, jeśli chce się dowieźć, że granica nie istnieje, wtedy się bierze
szczególnie ciągi i pokazuje że granica dla nich jest różna
18 gru 21:55
Mila: Spróbujcie ze współrzędnymi biegunowymi.
18 gru 22:03
ZKS:
Godzio rzeczywiście masz rację przepraszam za pisanie głupot.
18 gru 22:03
Maciej: Dzięki
18 gru 22:07