funkcja
maciej:
chce narysować tą funkcję od czego zacząć

? Proszę o pomoc
18 gru 21:08
maciej: 
?
18 gru 21:26
Licealista: | (x2−2x+1)(x+2) | |
| =0 dalej zwykła algebra x≠0 |
| x | |
18 gru 21:30
ICSP: rysować funkcję czy rozwiązać nierówność?
To jest znacząca różnica
18 gru 21:31
18 gru 21:33
Licealista: ICSP staram się, sprawdź jak możesz ten ink i powiedz czy dobrze xD
18 gru 21:34
ICSP: tam jest samo > a nie ≥ .
Poza tym nie mam co sprawdzać − wolfram robi dobrze.
18 gru 21:35
Licealista: Wystarczy tylko kropki poprawić xD sorka za pomyłkę z tym >
18 gru 21:37
maciej: ICSP narysować
18 gru 21:37
18 gru 21:37
ICSP: pytam jeszcze raz :
Chcesz rysować wykres czy rozwiązać nierówność ?
18 gru 21:38
Licealista: Ale żeby narysować musi chyba coś liczyć
18 gru 21:39
maciej: 21:30 możesz mi przypomnieć jak to się robi dalej jutro mam spr!
18 gru 21:42
maciej:
18 gru 21:49
ICSP: ja nadal czekam aż odpowiesz na moje pytanie
18 gru 21:50
123_123_123_123: no i?
18 gru 21:51
maciej: no przecież odpowiedziałem już. Ale zmieniam zdanie i proszę bardzo o przypomnienie mi jak to
się rozwiązuje tzn. algebraicznie a przedewszystkim jak to się rysuje na wykresie
18 gru 21:53
ICSP: narysować nierówność hmmm
| | (x−1)2(x+2) | |
no to w takim razie przyjmę f(x) = |
| |
| | x | |
D : x ∊ R
biorę teraz dowolny x. Wstawiam go do wzoru f(x) i otrzymuję y. W ten sposób otrzymam dużo
punktów należących do wykresu które w końcu się połączy w jeden wykres.
Dla przykładu :
| | (1−1)2(1+2) | |
x = 1 ⇒ y = |
| = 0 |
| | 1 | |
czyli do wykresu należy punkt (1 ; 0)
zrób tak jeszcze z 9 razy i będziesz mógł narysować mniej wiecej wykres funkcji
18 gru 21:57
ICSP: co do rozwiązywania:
D : x ∊ R\{0} i zamieniając nierówność na iloczyn mam :
x(x−1)
2(x+2) ≥ 0 ⇒ x(x+2) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−
∞ ; −2> suma (0 ; +
∞)
zauważ tutaj dwie rzeczy :
1
o pominąłem wyraz (x−1)
2 ponieważ dla każdego x ∊ D
f jest on ≥ 0 więc nie wpływa na zbiór
rozwiązań nierówności
2
o Nawias przy 0 jest otwarty a nie domknięty
18 gru 22:00
maciej: Dzięki Tobie

. Źle się sprecyzowałem przeglądam zadanie na
http://www.zadania.info/d29/5194122 i zastanawiam się jak im wyszedł wykres poniżej może jakieś wskazówki na przypomnienie ?
18 gru 22:02
ICSP: dla ciekawskich

Zasady rysowania wykresu masz w poście o godzinie 21:57
18 gru 22:03
maciej: możesz przeczytać mój post godz. 22:02 ?
18 gru 22:14
ICSP: | | 2 | | (x−1)2(x+2) | |
ponieważ oni narysowali wykres funkcji x2 + |
| a nie wykres funkcji |
| |
| | x | | x | |
18 gru 22:18
maciej: ok czyli mam podstawiać za x takie argumenty które dadzą wartości większę bądź równe 3?
18 gru 22:21
ICSP: nie. Aby narysować wykres funkcji masz podstawiać dowolne argumenty. Później ewentualnie z
wykresu możesz odczytać gdzie funkcja przyjmuje wartości > 3.
Jednak zdecydowanie bardziej polecam metodę algebraiczną rozdzwaniając nierówności(patrz post z
godziny 22:00_
18 gru 22:23
maciej: dzięki dzięki ale mógłbyś mi powiedzieć jak to nakładać na wykres kompletnie zapomniałem musze
sobie wszystko szybko poprzypominać jutro mam spr. z dużego działu proszę Cię o pomoc w
narysowaniu
18 gru 22:28
maciej: ?
18 gru 22:39
maciej: ?
18 gru 22:51
maciej: pomoże mi ktoś godz.22:38 zależy mi
18 gru 22:56
maciej: sory 22:28
18 gru 22:56
Godzio:
Nie chce mi się czytać wszystkiego, napisz w czym problem bo z postu nic nie wiadomo.
18 gru 22:59
Mila: 1) Maciej napisz z czego masz sprawdzian.
2) Ponadto chcesz narysować ilustrację do nierówności, aby odczytać zbiór rozwiązań
3) czy wykres funkcji:
| | (x−1)2(x+2) | |
f(x)= |
| to musimy liczyc granice i pochodną |
| | x | |
18 gru 23:05
18 gru 23:05
Godzio:
maciej jesteś na studiach jak rozumiem ?
18 gru 23:13