zadanie
tn: Z klasy, w której jest 20 dziewcząt i 5 chłopców wybieramy 3 osobową delegację. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden chłopiec?
Omegą są wszystkie delegacje, zdarzeniem A, są wszystkie możliwe wyniki, czyli chłopak,
chłopak, chłopak lub dziewczyna, dziewczyna, chłopak lub, chłopak, chłopak, dziewczyna.
Rozwiązać potrafię, ale jak ładnie zapisać omegę i zdarzenie A?
18 gru 21:00
Dominik: |A| = 20 * 19 * 5 + 20 * 5 * 4
dopiero zaczalem prawdopodobienstwo. czy to jest prawidlowe?
18 gru 21:13
Eta:
Zb. Ω −− jest zbiorem wszystkich zdarzeń elementarnych, które są trójelementową kombinacją
ze zbioru 25− elementowego
18 gru 21:16
tn: A omów co zrobiłeś?
Masz zamiar "wyszczęścić" delegacje z jednym chłopakiem, dwoma, lub trzema.
Jaką masz szansę, że wyszczęścisz z zamkniętymi oczami taką właśnie delegację spośród ...
możliwych.
18 gru 21:17
Dominik: |A| = 20 * 19 * 5 + 20 * 5 * 4 + 5 * 4 * 3
o w ten sposob, tak mi sie wydaje. pierwszy iloczyn reprezentuje uklad dziewczyna dziewczyna
chlopak, drugi dziewczyna chlopak chlopak, trzeci chlopak chlopak chlopak. dobrze?
18 gru 21:18
tn: rzucamy dwiema kostkami.
Jaka jest szansa, że uzyskamy sumę oczek podzielną przez 4
WIęc
|Ω| = 36
A = { (3,5); (5,3); (2,6); (6,2); (4,4) }
Dobrze to ?
18 gru 21:21
Mila: | | | |
|Ω|= | na tyle sposobów mozna wybrać 3 osoby z 25. |
| | |
A− wybrano jednego chłopca i 2 dziewczynki lub
wybrano 2 chłopców i 1 dziewczynkę lub
wybrano 3 chłopców
II sposób
A' − wybrano 3 dziewczynki
18 gru 21:23
Dominik: a (1, 3), (3, 1), (6, 6) (6, 6) i drugie (4, 4)?
18 gru 21:24
tn: Rozważ chłopak chłopak chłopak:
Twoje rozumowanie zwraca każdy ciąg. Dla ciebie kolejnośc nie gra roli. Powinieneś wybierać
podzbiory, a nie ciągi. Nie ma tutaj nic do rzeczy, kogo wybierasz, ale na ile sposobów
wybierasz.
18 gru 21:25
tn: Faktycznie Mila, odwrotnym zdarzeniem jest to, że nie wzięto chłopaka
18 gru 21:25
tn: @Mila, pomożesz z kombinatoryką?
18 gru 21:26
Mila: 2) |Ω|=62
A − suma oczek podzielna przez 4
Mozliwe sumy podzielne przez 4: 4;8;12
A={(1,3); (3,1); ( 3,5); (5,3),(4,4); (2,6),(6,2),(6,6)}
W takim zadaniu radzę wypisać wszystkie zdarzenia elementarne, prawie zawsze podobne zadanie
jest na maturze, a łatwo coś zgubić i punkty stracic.
18 gru 21:33
tn: Ok.A jeśli iloczyn oczek ma być mniejszy niż 11 ?
18 gru 21:34
Mila: [Ntn]]− zdarzenie przeciwne. ( nie odwrotne)
18 gru 21:34
tn: ok
18 gru 21:35
Mila: B− iloczyn oczek mniejszy od 11.
Popatrz na wszystkie zdarzenia elementarne i wypisz elementy zbioru B. Sprawdzę.
18 gru 21:38
tn: (1, 1)
(1, 2)
(1, 3)
(2, 1)
(2, 2)
(2, 3)
(3, 1)
(3, 2)
(3, 3)
(4, 1)
(4, 2)
(5, 1)
(5, 2)
(6, 1)
(7, 1)
(8, 1)
(9, 1)
(10, 1)
18 gru 21:42
tn: powinno być tych par 19.
18 gru 21:45
Eta:
18 gru 21:50
Eta:
@
tn .......... na kostce nie ma oczek 7,8,9,10
18 gru 21:53
tn: Ok, ale napisałem bzdury −wstyd mi

A Mam zadanie:
Student zna odpowiedzi na 30/45 pytań.
Jeśli dobrze odpowie na 4 pytanie ma 5, jeśli 3 to 4, jeśli dwa to trójkę.
Losuje 4 pytania.
a) Jaka jest szansa żeby dostał 5 ?
b) Jaka jest szansa, że będzie to ocena ≥3
18 gru 21:56
tn: (generowałem te numerki, i nie przemyślałem co kopiuję

)
18 gru 21:57
Mila: Co za głupstwa wypisałeś?
Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn oczek na obu
kostkach jest mniejszy od 11. [Iloczyn to wynik z mnożenia. ]
B={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),
(3,1),(3,2),(3,3),
(4,1),(4,2),
(5,1),(5,2),
(6,1)}
|B|=19
18 gru 21:57
Mila: Tn, rób samodzielnie zadanie ze studentem, podobne do pierwszego.
18 gru 22:00