Mógłby mi ktoś pomóc?
Ania: Mógłby mi ktoś z tym pomóc

Przedstaw podane wyrażęnia w jak najprostszej postaci i dopisz
potrzebne założenia
| tg2α | | ctg2α−1 | |
| * |
| ; α∊<0;2π> |
| 1−tg2α | | ctgα | |
18 gru 20:52
think:
| tg2α | | 1 − tg2α | | tgα | |
| * |
| * |
| = tgα |
| 1 − tg2α | | tg2α | | 1 | |
18 gru 21:00
Ania: dziekuję, a co z założeniami ?
18 gru 21:02
think: w mianowniku nie może być 0
1 − tg2α ≠0
ctgα ≠ 0
tgα ≠ 0
18 gru 21:04
Eta:
Można też tak: ze wzorów
| | 2tgα | | ctg2α−1 | |
tg2α= |
| i ctg2α= |
| |
| | 1−tg2α | | 2ctgα | |
| | 2tgα | | ctg2α−1 | |
W= |
| *tgα* |
| = tg2α*ctg2α*tgα= 1*tgα= tgα |
| | 1−tg2α | | 2ctgα | |
18 gru 21:12
Ania: przepraszam tam w pierwszym ułamku w liczniku ma byc tgα
18 gru 21:15
Eta:
No to wynik będzie = 1
18 gru 21:17
Ania: już widzę, dziękuję i przepraszam za zamieszanie, a co do założeń to wystarczy jak je tak
określę jak think czy muszę to jeszcze dokładniej rozpisywać
18 gru 21:19