Pochodna
Paweł: Jak będzie wyglądać pochodna: h(e+x3) ?
18 gru 20:39
kasia: W urnie jest 8 kul białych i 4 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, ze wylosujemy co najmniej jedną kulę czarną.
18 gru 20:39
ICSP: ta pochodna wygląda tak :
h(x) = h(e + x3) ? Jeśli tak to co jest parametrem a po czym liczę pochodną ?
18 gru 20:42
Paweł: f(x) = h(e+x3) − 7√x2+1
Tak wygląda cała pochodna, drugą cześć potrafię, ale 1 nie mam pojęcia, tzn nie wiem czy z
mnożenia czy po prostu wyłaczyć to'h' i pochodna z (e+x3) ?
18 gru 20:44
ICSP: [h(e + x3)]' = (he + hx3)' = (he)' + h(x3)' = 0 + 3hx2 = 3hx2
18 gru 20:52
Paweł: Dziękuję
18 gru 20:53