prawdopodobieństwo
kasia: W urnie jest 8 kul białych i 4 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, ze wylosujemy co najmniej jedną kulę czarną.
18 gru 20:24
think: wystarczy zauważyć, że zdarzenie przeciwne oznacza wylosowanie trzech kul białych:
|Ω| = 12*11*10
|A'| = 8*7*6
a szukane prawdopodobieństwo to
P(A) = 1 − P(A')
18 gru 20:45
kasia: świetnie dziękuje
18 gru 20:46
PW: @kasia: Nie wierz mu. Odpowiedziałem Ci gdzie indziej (pamiętasz chyba, gdzie wrzucałaś to
zadanie).
18 gru 21:02