funkcja
Monika: | | ⎧ | y=4x +6 | |
| Dobierz współczynniki a i b tak by układ równań | ⎩ | y=ax−3 | był :
|
A) OZNACZONY
B)NIEOZNACZONY
C)SPRZECZNY.
Czytałam wszystko na ten temat tutaj na stronie, ale nie ogarniam, dlatego proszę o pomoc
18 gru 20:08
Kejt: gdzie jest współczynnik 'b'?
18 gru 20:10
Monika: Kejt:− Pan dał mi oto takie polecenie, i takie polecenie próbuje zrobić, ale za chiny nie
potrafię.
18 gru 20:12
Patryk: np podpunktu b) nie zrobisz
18 gru 20:13
Monika: no to wystarczy podpunkt a
18 gru 20:13
Patryk: nie oto chodzi ,coś jest żle
18 gru 20:14
Kejt: okej..no to możesz napisać tak: "Zadanie jest niewykonalne, ze względu na brak parametru 'b' w
układzie równań"

i dopisać ewentualnie, "jednak zakładając, że chodziło wyłącznie o parametr 'a', rozwiązanie
zadania będzie następujące:"
zaraz Ci napiszę
18 gru 20:15
stefan: a) a=3, b=5
b) a=4, b=(−3)
c) a=4, b=(−3) ?
18 gru 20:18
krystek: Popatrz jak na funkcję liniową
a) aby był oznaczony −proste przecinaja się a≠4
b)nieoznaczony brak
c) sprzeczny −równoległe a=4
18 gru 20:26
Dominik: stefan cudotworca
18 gru 20:30
krystek: I tacy bywają.
18 gru 20:30
Dominik: swoja droga ja bym to rozwiazal algebraicznie.
4x + 6 = ax − 3
4x − ax = −9
x(4 − a) = −9
oznaczony: 4 − a ≠ 0
nieoznaczony: 4 − a = 0 ∧ −9 = 0 sprzeczne
sprzeczny: 4 − a = 0 ∧ −9 ≠ 0
18 gru 20:40