Logarytmy (3 zadania)
Edyta_000: Czy ktoś mógłby pomóc mi w zrobieniu tych zadań?
zad.1Wykorzystując wzór na zamianę podstawy logarytmu oblicz: 〖log〗(w podstawie5) 7 ∙〖log〗
(podstawie7) 25
Zad. 2 Wiedząc, że log2≈0,3010, log3≈0,4771, log7≈0,8451 oblicz: log14 + log42
zad.3 , że log3=a i log2=b wyznacz log24 w zależności od a i b
18 gru 20:04
Kejt:
1.
| | 1 | |
log57= |
| (możesz sobie to wyprowadzić ze wzoru na zmianę podstawy log) |
| | log75 | |
log
725=2log
75
dalej już chyba bez problemu?

2.
dokończ:
log14+log42=log2+log7+log2+log3+log7
3.
log24=log4+log6=2log2 + log2 + log3 = 3log2+log3
to samo
18 gru 20:08
Edyta_000: Dziękuję
18 gru 20:10