matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
Nicola:
Tworzaca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni,Ppb stożka jest równe 162π.Oblicz objętość tego stożka
18 gru 19:32
dero2005:
P
b
= πrl = 162π rl = 162
r
1
= cos 60
o
=
l
2
l = 2r 2r
2
= 162 r
2
= 81 r = 9
h
= tg60
o
=
√
3
r
h = 9
√
3
πr
2
*h
V =
=
3
18 gru 20:00