matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Zadanie:
Niech Sk oznacza sumę k poczatkowych wyrazów ciągu (an), znajdz a1,a2 Sk=4k−3 Sk=k
2
−2k Sk=2/k Sk=
√
k+2
18 gru 19:26
M:
9 paź 11:30
Tadeusz:
S
k
=4k−3 S−1=a
1
=4−3=1 S
2
=8−3=5 a
2
=S
2
−S
1
=5−1=4
9 paź 18:33