Monotoniczność funkcji.
99: | | x | |
Zbadaj monotoniczność funkcji za pomocą pochodnych f(x)= |
| |
| | x3−2 | |
18 gru 19:20
PW: Ale o co idzie: nie znasz twierdzenia o monotoniczności funkcji różniczkowalnej, czy nie umiesz
policzyć pochodnej?
18 gru 19:27
99: | | 1 | |
pochodna wyjdzie f(x)= |
| , ale nie wiem co dalej.. |
| | 3x2 | |
18 gru 20:26
krystek: Policz y' poprawnie
18 gru 20:28
99: a co jest zle z nia?
18 gru 20:47
krystek: Źle policzona!
18 gru 20:48
18 gru 20:55
krystek: | x'(x3−2)−x(x3−2)' | |
| = |
| (x3−2)2 | |
18 gru 20:57
99: dobrze wynik napisałam nie rozumiem..
18 gru 21:04
PW: A skąd czwarta potęga? Krystek pisze, jak powinno być liczone, tylko dokończ.
18 gru 21:39
krystek: Jak uważasz ,że dobrze policzyłeś, to ok. Ja nie zgadzam się , a może nie umiem.
18 gru 21:54
Mila: x≠
3√2
| | 1*(x3−2)−x*(3x2) | |
f '(x)= |
| = |
| | (x3−2)2 | |
| | x3−2−3x3 | | −2−2x3 | |
= |
| = |
| |
| | (x3−2)2 | | (x3−2)2 | |
f '(x)=0⇔ −2−2x
3=0 ⇔x=−1 miejsce zerowe pochodnej , kandydat na ekstremum
f '(x)>0⇔−2−2x
3>0 funkcja rosnąca , rozwiąż
18 gru 22:23