ile miejsc zerowych ma funkcja
Licealista: | | (x2−1)(x2−4)(x2−9) | |
f(x)= |
|
|
| | (x−1)2(x+2)2 | |
Doszedłem do tego że D=R\{1},{2} wiem odkrycie Ameryki

Co dalej?
18 gru 19:06
Licealista: nie chcę żebyście za mnie robili tylko powiedzieli jak mam zacząć

UP
18 gru 19:08
bezendu1990: rozbij licznik
(x
2−1)=(x−1)(x+1)
(x
2−4)=(x−2)(x+2)
(x
2−9)=(x−3)(x+3)
i masz
18 gru 19:09
Licealista: no to wychodzi mi że
x= −1,1
x=2,−2
x=3−3
Dziedzina wyklucza 1 i −2 a w odpowiedziach mam dwa miejsca i trochę nie ogariam
18 gru 19:11
Dominik: U{(x
2 − 1)(x
2 − 4)(x
2 − 9)}{(x − 1)
2(x + 2)
2 = 0
dziedzina (x − 1)
2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
(x + 2)
2 ≠ 0 ⇒ x ≠
−2 
pomnoz obie strony rownania razy mianownik. otrzymujesz piekny wielomian w ktorym jak byk widac
ilosc miejsc zerowych
18 gru 19:12
Licealista: jestem w 1 klasie lo nie miałem wielomianów

Wiem że −2 źle napisałem ale thx za uwagę
18 gru 19:13
Licealista: Up... żyjecie? Tylko mi wytłumaczcie nie chcę odpowiedzi na tacy.
18 gru 19:17
Dominik: (x2 − 1)(x2 − 4)(x2 − 9) = 0
dla jakich wartosci x rownanie wynosi 0? wiemy ze iloczyn zera i kazdej liczby jest rowny 0.
zatem chociaz jeden nawias musi byc rowny 0. wypisz wszystkie wartosci x dla ktorych nawiasy
(wiec i rownanie) sie zeruja.
18 gru 19:20
Licealista: Up.up help nie ogarniam.
18 gru 19:21
Licealista: no to wiem naisałem wyżej x=0,1,−1,2,−2,3,−3 a w odpowiedziach jest 2, samą istotę ogarniam ale
tego przykładu nie
18 gru 19:22
Dominik: czego nie rozumiesz w tym co napisalem? byles w stanie podac dziedzine, wiec umiesz wykonac to
o co ciebie poprosilem.
18 gru 19:22
Dominik: skad 0? reszta dobre. masz wiec 6 miejsc zerowych, od ktorych musisz odjac te, ktore wyklucza
dziedzina. ile pozostaje?
18 gru 19:24
Licealista: no napisałem, wychodzi razem 6 rozwiązań −2 z dziedziny to 4 rozwiązania a ja w odpowiedziach
mam 2 i nie caman jak może być tak mało rozwiązań.
18 gru 19:24
18 gru 19:25
bezendu1990: to widocznie jest błąd w rozwiązaniu rozpisałem Ci licznik i to są miejsca zerowe a dziedzina
wyklucza 2 z nich więc masz 4 miejsca zerowe
18 gru 19:26
Piotr:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś treść zadania i czy na pewno dobrze sprawdzasz odpowiedź.
18 gru 19:27
Licealista: Fajna strona, dzięki a ja tyle siedzę nad tym zadaniem i myślę dlaczego mam za dużo odpowiedzi
xD
18 gru 19:27
Licealista: Piotrze, jal mogłem źle przepisać jak jest tak w książce a ostatnie pytanie odnośnie tematu,
dlaczego x≠0 przecieć każda liczba pomnożona przez 0 daje 0?
18 gru 19:28
Dominik: ale licznik wynosi (x
2 − 1)(x
2 − 4)(x
2 − 9), a nie x(x
2 − 1)(x
2 − 4)(x
2 − 9).
18 gru 19:30
Piotr:
nie rozumiem pytania...
pytam bo pytanie moze brzmiec : ile liczb nie nalezy do dziedziny. i wtedy odpowiedz to 2
18 gru 19:30
Licealista: acha, dobra sorka za pośpiech.
18 gru 19:34